Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: 21-ви век ще бъде векът на Турция

30 август 2022, 12:31 часа • 1920 прочитания

21-ви век ще бъде отбелязан като векът на Турция благодарение на икономическите и демократичните постижения, очертани от визията за 2053 г. и 2071 г., заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, като обеща, че настоящите трудности, като високите разходи за живот и инфлацията, ще бъдат облекчени до 2023 г., предаде БГНЕС.

"Решени сме да превърнем века, в който живеем сега, във век на Турция", заяви Ердоган по време на митинг в западноанадолския град Кютахия. Ердоган посети града, откъдето преди 100 години е започнала Голямата офанзива на Турция срещу гръцките окупационни сили.

При очертаване на целите през 2021 година Ердоган заяви: "Постигаме тези цели стъпка по стъпка. По-късно ще продължим пътя си с визиите за 2053 и 2071 г."

„През 2053 г. Турция ще отбележи 600-годишнината от завладяването на Истанбул, а през 2071 г. - 1000-годишнината от победата при Малазгърт. Благодарение на политиките и постиженията ни през последните 20 години Турция се превърна в една от най-стратегическите държави по отношение на регионалното и глобалното развитие. Ако днес ние имаме визията да превърнем Турция в една от 10-те най-големи икономики в света, то това е благодарение на усилията ни за укрепване на инфраструктурата на страната през последните 20 години", заяви Ердоган.

Понастоящем Турция все още има проблеми в икономиката, но това е глобално явление, каза Ердоган, като отбеляза, че по-развитите страни страдат от тези сътресения дори по-силно от Турция.

"Те не могат да намерят природен газ. Рафтовете в Европа са празни", каза президентът, като подчерта, че правителството е започнало да доставя евтини храни и други продукти на гражданите.

"Турция страда по-малко от другите страни от тази глобална буря, защото промени икономическата си политика, така че да се основава на заетостта и производството", каза той, като подчерта, че икономическите перспективи през 2023 г. ще бъдат много по-добри.

"Както винаги казвам, имаме нужда от повече търпение и подкрепа. Най-голямата ни сила е нашето единство и сплотеност", заяви той.

„По-развитите страни ще бъдат изправени пред повече социални предизвикателства поради икономическата криза“, каза Ердоган. "Това е само началото на кризата за тях. Ще видим колко отчаяно ще се опитат да разрешат проблемите, когато се сблъскат със социални сътресения, произтичащи от веригите за доставки и липсата на производство."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес