Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел: "Хамас" нарушава международното право с взимането на цивилни граждани за заложници

07 октомври 2023, 15:19 часа
Реклама

Европейският дипломат номер едно Жозеп Борел заяви, че взимането на цивилни за заложници е нарушение на международното право, предаде Франс прес. Това негово изказване дойде, след като палестинското движение "Хамас" обяви, че е взело израелци за заложници.

"Новините за цивилни, които са взети за заложници в домовете им или в Газа са ужасяващи. Това противоречи на международното право. Заложниците трябва незабавно да бъдат освободени", каза Борел в социалната мрежа X.

По-рано днес въоръженото крило на Хамас публикува видео, в което се виждат трима мъже с цивилни дрехи, държани в плен от въоръжени мъже, чиито лица нарочно са размити на кадрите. Във видеото се твърди, че израелците са врагове, заловени по време на офанзивата срещу Израел.

Още: Война в Израел: Ще има боеве минимум дни наред (ВИДЕО)

Същевременно ДПА и Ройтерс, като се позоваха на израелски медии, съобщиха за жителки на израелски кибуци близо до ивицата Газа, които казват, или, че въоръжени мъже са нахлули в дома им и се опитват да стигнат и до бомбоубежището, в което се укриват, или, че въоръжени мъже обикалят по улиците на кибуца.

Още: Израел обяви извънредно положение: Над 500 са ранени, броят на жертвите се увеличава (ВИДЕО)

По-рано днес израелските сили казаха, че палестински бойци са проникнали на израелска територия по време на масирания ракетен обстрел на Хамас. Израелски областен съвет съобщи и, че негов ръководител е бил убит при престрелка с въоръжени мъже на израелска територия, пише БТА.

Израелската национална служба за спешна медицинска помощ съобщи за общо 22 убити от куршуми израелци от началото на офанзивата на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес. По-рано бе съобщено и за една загинала израелка при ракетния обстрел на Хамас от ивицата Газа по Израел.

Още: Денков осъди нападението над Израел и насилието над невинни граждани

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес