Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Израел прие прекратяване на огъня в Газа, ред е на “Хамас”

20 август 2024, 22:20 часа • 1680 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил с американското предложение за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Газа. Това съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който посети Тел Авив в понеделник, след което веднага замина за Египет в опит да понижи напрежението в Близкия изток.

Блинкен добави, че сега всичко зависело от “Хамас”. Висшият американски дипломат предупреди по-рано, че това вероятно е последната възможност за споразумение за прекратяване на огъня. Той пристигна в Тел Авив и проведе 2-часови разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който описа срещата като “положителна”. От неговия кабинет добавиха, че премиерът е потвърдил ангажимента си към американското предложение за освобождаване на заложниците, които почти една година се държат от “Хамас”. Оттам посочиха още, че са взети предвид нуждите на Израел за сигурност.

Още: Антъни Блинкен пристигна в Египет за преговори за примирие в Газа (ВИДЕО)

Споразумението предвижда прекратяване на огъня и в продължение на 6 седмици да се освобождават заложници и да се разменят затворници, след което да започнат преговори за траен мир. Американците се надяват, че това може да се случи още след седмица. Оптимизмът обаче не се споделя от израелското ръководство и от “Хамас”. Двете страни се обвиняват в упорит цинизъм и блокиране на сделката.

Още: Блинкен: Нетаняху потвърди подкрепата си за примирието

“Ние никога не се отказваме”, заяви Блинкен и добави, че ако забавянията продължат, те може да станат причина за смъртта на още заложници. Коментарът дойде на фона на откритите 6-има загинали израелски заложници в Хан Юнис във вторник. Всички те били мъже, като смъртта на петима от тях е била потвърдена по-рано, но за един се е смятало, че е все още жив. Израелските заложници са ценен капитал за “Хамас”, който им гарантира известна сигурност за мащабите на атаките на Нетаняху.

Още: Израел обяви, че е прибрал телата на шестима заложници от Газа

След изненадващото нападение по Израел на 7 октомври “Хамас” плени 251 души. Сделка, договорена през ноември, позволи на “Хамас” да освободи 105 от заложниците по време на едноседмично прекратяване на огъня в замяна на около 240 палестински затворници. С напредването на конфликта обаче бройката на загиналите продължава да расте. Израел твърди, че 111 заложници все още са в плен, 39 от които се смятат за мъртви.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес