Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън оповести съгласие за примирие между Израел и "Хамас" (ВИДЕО)

13 юли 2024, 08:20 часа • 2506 прочитания

Израел и "Хамас" са постигнали принципно съгласие за примирие в Ивицата Газа, обяви американският президент Джо Байдън. САЩ, Египет и Катар от доста време насам опитват да посредничат за мир в анклава.

Още: САЩ дават военна помощ на Израел

Нетаняху: Не готвим изтегляне на войските

В петък, 12 юли, кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли като "абсолютно фалшива новина" съобщението, че преговаря с Египет за изтегляне на войските си от 8-километровия коридор, разделящ Израел и Ивицата Газа, като част от продължаващите преговори за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници.

Още: След края на войната в Газа: "Хамас" предлага независимо палестинско правителство

"Министър-председателят настоява Израел да остане в коридора "Филаделфия", както е известен районът", се казва в изявление на офиса на Нетаняху. То беше направено в отговор на съобщение на "Ройтерс", че израелското изтегляне от страната на границата с Газа е било в центъра на преговорите през целия ден в Кайро.

Снимка: Getty Images

Египетската държавна телевизия, позовавайки се на неидентифициран служител, заяви, че "спорните точки надхвърлят предварително договореното с посредниците".

Още: Байдън обърка Зеленски с Путин на срещата на НАТО (ВИДЕО)

Какво каза Байдън?

На пресконференция, посветена на приключването на срещата на върха на НАТО, Байдън изрази увереност, че сделката е на път да бъде постигната, като заяви, че "рамката" на плана за прекратяване на огъня, която той изложи преди 6 седмици, "вече е съгласувана както с Израел, така и с Хамас". Макар че "все още има пропуски, които трябва да бъдат преодолени, постигаме напредък, тенденцията е положителна", каза той.

Още: Ердоган не приема сътрудничество НАТО-Израел

Само няколко часа преди изказването му съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан също посочи "положителни" признаци, но заяви, че думата "оптимистично" винаги е трудно да се използва в изречение, свързано с този "трагичен конфликт".

Още: Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

Нови условия на Израел и разминаване с "Хамас"

Представители на САЩ и арабските държави заявиха, че макар двете страни да са по-близо в момента, отколкото някога са били, Израел е вмъкнал нови условия в общия план на предложението - така с "Хамас" са се разминали с някои от детайлите по време на разговорите, които се проведоха тази седмица в Кайро и Доха, предаде The Washington Post.

Междувременно израелските медии, отразявайки продължаващото напрежение между Нетаняху и ръководството на Израелските сили за отбрана, цитираха анонимни военни служители, които обвиняват министър-председателя, че умишлено се опитва да забави процеса.

Още: Белият дом: Има различия между Израел и "Хамас" по споразумението за прекратяване на огъня

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес