Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атака по автомобил уби висш командир на ливанска групировка, близка до "Хизбула" (ВИДЕО)

18 юли 2024, 09:43 часа • 819 прочитания

Ливанските медии съобщават, че при израелско нападение в района на долината Бекаа в източната част на Ливан е бил убит висш командир в "Ал-Джамаа ал-Исламия".

Общественият телевизионен оператор на Израел "Kan" го идентифицира като Мухамед Джабара. Атакуван е бил автомобилът му, който е експлодирал - това показват и видеа, разпространяващи се в социалните мрежи.

Още: Руски петрол в морето: Хутите съсипаха два танкера и удариха машината на Путин (ВИДЕО)

Кои са "Ал-Джамаа ал-Исламия"?

"Ал-Джамаа ал-Исламия". подобно на "Хамас", е сунитска фракция, която е част от по-широката политическа мрежа на "Мюсюлмански братя". Въоръженото крило на "Джамаа" - силите "Ал-Фаджр" - многократно е атакувало Израел от Ливан по време на настоящата война в Ивицата Газа, като често е работило съвместно с шиитската "Хизбула".

"Хизбула" пък е подкрепяна от Иран, включително във военно и финансово естество, и от началото на кланетата на "Хамас" в Израел на 7 октомври 2023 г. е в помощ на екстремистите, нанасяйки удари по Северен Израел.

Още: Стотици жертви и ранени при удар в Газа. Израел: Целихме се в двама командири на "Хамас"

Убит е и командир на "Ислямски джихад"

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщават, че командирът на военноморските сили на палестинския "Ислямски джихад" в района на град Газа е бил убит при удар. Става въпрос за Анас Мурад.

Отделно от това Ахмед Ал-Масри, който също е свързан с "Ислямски джихад" и е участвал в нападението на 7 октомври, е бил убит при въздушен удар, твърдят ЦАХАЛ, цитирани от The Times of Israel.

Ал-Масри е отговорен за изстрелването на голям брой ракети от Шеджайя към общини в Южен Израел, твърдят още от ЦАХАЛ.

Освен това войските на Израел са открили редица тунелни шахти в района на Рафах и са убили редица терористи в района, гласи информацията. Рафах се намира в южната част на Ивицата Газа, точно на границата с Египет.

Още: Напрежение: Израелски удар по Ливан уби висш командир на "Хизбула"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес