Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арменският премиер с доказателства за военна подкрепа на Турция за Азербайджан

02 октомври 2020, 10:34 часа
Реклама

Най-малко 130 души загинаха в продължение на няколко дни в битки след най-тежките сблъсъци от 2016 г. в района на Нагорни Карабах, въпреки призивите на Франция, САЩ и Русия за прекратяване на военните действия.

„Азербайджан използва дронове и турски F-16 за бомбардиране на цивилни райони в Нагорни Карабах, имаме доказателства", заяви министър-председателят на Армения Никол Пашинян пред френския вестник "Фигаро", цитиран от АФП.

Преди това страната му обвини Турция, че е изпратила наемници, за да подкрепи съюзника си Азербайджан, а в понеделник базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека заяви, че Анкара е изпратила поне 300 джихадисти от Северна Сирия в района на военните действия.

Тези твърдения на Пашинян бяха потвърдени и от Еманюел Макрон, който каза, че докладите на разузнаването сочат, че бойци, съставени от "джихадистки групи", са преминали през Турция на път за Азербайджан. Френският президент заяви, че след консултации с Москва, Русия също е потвърдила тази информация.

В обща призив руският президент Владимир Путин, американският президент Доналд Тръмп и президентът на Франция Макрон призоваха Армения и Азербайджан да седнат на масата за преговори и да решат по мирен път техния дългогодишен териториален спор.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес