Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абас обвини Израел в геноцид

27 септември 2014, 11:22 часа • 18771 прочитания

Палестинският лидер Махмуд Абас обвини Израел в „геноцид” в Ивицата Газа, като зави пред ООН, че преговорите са се провалили и че времето е дошло палестинците да получат независимост, предаде AFP.

Абас обеща да настоява повличането на Израел под отговорност за военни престъпления заради наречения от него 50-дневен геноцид в Газа, който отне живота на 2 140 палестинци, повечето от които цивилни граждани, и който остави анклава в руини.

Палестинският президент каза пред Общото събрание на ООН: „Окупацията трябва да спре сега. Палестинският народ трябва да бъде незабавно освободен. Часът на независимостта на палестинската държава настъпи”. Той не определи конкретни срокове за това. По-рано негови приближени изказаха предположение, че 2017 г. е възможната дата.

Описвайки израелските атаки срещу Газа като „геноцид”, Абас обеща: „Няма да забравим и няма да простим. Няма да позволим тези военнопрестъпници да избегнат наказанието”.

Изказването разгневи САЩ, които го разкритикуваха като „обидно”. В същото време израелският външен министър Адвигор Либерман обвини Абас в извършването на „дипломатически тероризъм” и в отправянето на лъжливи обвинения.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес