Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връзките на Тръмп с Русия - много, но основната е Deutsche Bank

25 януари 2018, 17:30 часа
Реклама

Deutsche Bank е банката на олигарсите, независимо дали американски или руски. И е банката, която свързва Доналд Тръмп с най-богатите и влиятелни кръгове в Русия. В това твърдо е убеден Мартин Шийл, бивш директор на дирекцията за криминални разследвания на Американската данъчна служба, който споделя звучащи скандално мисли по въпроса пред американското издание WhoWhatWhy.

Deutsche Bank и Русия

По думите на Шийл, когато Deutsche Bank стъпва в САЩ, тя го прави чрез малка нюйоркска банка – Bankers Trust, която купува, като това се случва през 1998 година. Целта е била след това да има бърз растеж, което предполага и по-рискови инвестиции. А една от най-рисковите инвестиции, обещаваща голяма печалба при успех по това време, е сегашният американски президент Доналд Тръмп, категоричен е Шийл.

Като официална връзка на Deutsche Bank с Русия, Шийл посочва ВТБ. Това е банката, която имаше миноритарен дял във фалиралата КТБ. Американският експерт казва и, че Deutsche Bank тръгва да навлиза на руския пазар през 2000 година, когато вече Владимир Путин поема контрола в свои ръце и свършва времето на неконтролируемите олигарси. Тогава силният човек във ВТБ е Андрей Костин, бивш агент на КГБ, а както казва самият Путин: "Няма такова нещо като бивш агент на КГБ", посочва Шийл. За да помогне на германската банка, Костин иска синът му да оглави московския ѝ клон. Deutsche Bank се съгласява и в периода 2006-2007 година приходите ѝ в Русия скачат с 200 до 400%, твърди Шийл.

Експертът дава разковничето за развитието на нещата – повечето олигарси добре осъзнавали, че не могат да са сигурни какво ще му хрумне на Путин и дали няма да последва някоя национализация на активите им, ако не се съобразяват с него - затова гледали да изнасят капиталите си извън Русия. А силовото звено на Путин, с което да респектира олигарсите, се водело от сегашния шеф на "Роснефт“ Игор Сечин, заявява Шийл и припомня какво се случи на Михаил Ходорковски и ЮКОС – урок, който добре да запомнят и останалите.

Пресечната точка "Тръмп"

Един от начините руските олигарси да крият парите си в чужбина бил да купуват недвижими имоти – например в скъпи райони като Манхатън, посочва Шийл. И напомня как през 90-те години на XX век Тръмп вече шест пъти е обявявал фалит, както и каква е репутацията на казиното му "Тадж Махал" в Атлантик Сити – с глоби от американското финансово министерство заради липсата на достатъчно контрол относно евентуално пране на пари.

Именно заради фалитите, "империята" на Тръмп има нужда от постоянно преструктуриране – за да може да започне отново. И човекът, който е основен отговарящ за това по онова време, е сегашният министър на търговията на САЩ Уилбър Рос. А Тръмп решава да излезе от блатото с хазартния бизнес, като тръгва да строи Trump Tower. За целта има нужда от капитали – и американският клон на Deutsche Bank му ги дава, казва Шийл.

Така идва 2008 година, когато проектът Trump Tower в Чикаго получава заем от общо 360 млн. долара, 40 млн. от които са лично гарантирани от сегашния американски президент. Тръмп не връща взетото, което принуждава Deutsche Bank да го осъдят. В отговор той завежда контраиск – че Deutsche Bank е виновна, като е допринесла за световната финансова криза и затова той не могъл да си върне заема. След този случай, Deutsche Bank, която не иска да губи Тръмп като клиент, го мести в друго звено на банката - това за управление на лични финанси, и личен банкер му става Розмари Враблич. Тя е с богат опит в сектора на недвижимите имоти и беше поканена на церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп като президент на САЩ. „Ако бях на мястото на Робърт Мълър (бел. ред. - специалният прокурор, разследващ евентуалната руска намеса в полза на Тръмп на президентските избори в САЩ), щях задължително да я разпитам“, подчертава Шийл, визирайки факта, че тя е основно действащо лице точно в звеното, в което се пресичат финансите на едни от най-богатите клиенти на Deutsche Bank - т.е. и на клиентите от Русия.

Друга връзка между Тръмп и Deutsche Bank е милиардерът и еквивалентът на олигарх в САЩ Робърт Мърсър, по думите на Шийл. Той е един от горещите привърженици на Тръмп и третият по големина на средствата дарител за кампанията му за президент, както и съсобственик на хедж фонда RenTech, който управлява вече доста популярната Cambridge Analytica (бел. ред. - прочетете ТУК за ролята на Cambridge Analytica в политическата кариера на Тръмп). За RenTech Шийл е категоричен – чрез сложен алгоритъм те успяват да "превъртят" милиони транзакции с финансови инструменти, предоставени от Deutsche Bank, маскирайки ги като дългосрочни активи т.е. такива, които се продават поне година по-късно от времето, когато са купени от притежателя си. Това е страхотно нарушение на данъчното законодателство, но позволява на RenTech да спести публично 6,8 млрд. долара данъци чрез пренасочване на финансови потоци към офшорни зони, заявява Шийл и напомня, че RenTech е разследван заради това от комисия към Сената. А защо Deutsche Bank са го правили – заради комисионните, убеден е Шийл.

Също по това време главен изпълнителен директор на звеното на Deutsche Bank, в което е преместен Тръмп след имотния иск, е Джоузеф Акърман. По-късно той става президент на Bank of Cyprus преди около 3-4 години. Там шефът на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който вече беше разпитван от специалния прокурор Мълър и се сдоби с обвинение за пране на пари, имаше поне 15 банкови сметки, разкрива Шийл и напомня, че Кипър е любимо място за руски капитали.

Поредна връзка – семейство Къшнър, т.е. семейството на зетя на Тръмп, има тесни връзки с Deutsche Bank. Джаред Къшнър (бел. ред. - зетят на Тръмп) има 285 млн. долара заем от германската банка и той е взет месец преди президентските избори през ноември, 2016 година, припомня Шийл. И това е по времето, когато Deutsche Bank преговаряше с американското финансово министерство да бъде намалена глобата от 14 млрд. долара заради участието на банката в кризата на първичния ипотечен пазар в САЩ, като в крайна сметка глобата беше намалена до 7 млрд. долара след избора на Тръмп за президент, добавя финансовият експерт, припомняйки, че малко преди това Доналд Тръмп, Стив Банън и Джаред Къшнър се срещат с прокурор Прийт Бхарара - една от основните фигури в разговорите с Deutsche Bank относно готвената от САЩ глоба. Заемът за Къшнър е във връзка с недвижими имоти, които компанията му придобива от Лев Левиев - Краля на диамантите, а неговата адвокатка е Наталия Веселницкая - същата, заради която избухна скандал в САЩ, тъй като стана ясно, че е предлагала на Доналд Тръмп-младши "уличаващи данни" за Хилари Клинтън на среща в Ню Йорк. На тази среща присъства и Къшнър. Буквално дни след като Къшнър взема заема от 285 млн. долара, от щаба на Тръмп оповестяват, че зетят на президента обещава да прекрати отношенията си с Deutsche Bank.

Компанията на Левиев, с която е свързан Къшнър, е Prevezon. Тя се забърква в разследване за пране на пари в Ню Йорк, като средствата са свързани с взетите от руските власти 230 млн. долара от фонда Hermitage Fund на Уилям Броудър - същият, заради който беше приет законът "Магнитски", след като руският адвокат Сергей Магнитски, който представляваше Броудър в Русия, направи разследване и разкри, че руски държавни лица са искали да приберат милиони от Броудър, които иначе е трябвало да бъдат платени като данъци на руската хазна. Руската федерация, обаче, обвинява Броудър, че чрез Hermitage Fund е купил незаконно акции от "Газпром". А разследващите прокурори от щата Ню Йорк считат, че Prevezon е препрала 90 млн. долара от "руските" 230 млн. долара през Deutsche Bank - с покупка на недвижими имоти в Махнатън, но този случай така и не стига до съда. Руският адвокат Николай Гороков, който представлява семейството на Сергей Магнитски, пък умира при мистериозни обстоятелства - пада от прозорец, след като трябва да е свидетел по бъдещето дело срещу Prevezon.

През декември, 2016 година, Къшнър се среща с президента на Внешкомбанк, която има споразумение за сътрудничество с Deutsche Bank и е известна като руската банка на олигарсите и Путин, разказва още Шийл. Малко след това, в началото на 2017 година Ерик Принс, брат на министъра на образованието Бетси Девъс, се среща на Сейшелските острови с няколко руски богаташи и катарски шейх. Сред богаташите е и собственик на фонд, управляван от Внешкомбанк и който се намира в списък със санкции на САЩ. Става въпрос за Кирил Дмитриев, който контролира Руския фонд за директни инвестиции, регистриран на Сейшелските острови. Толкова много хора от приближените на Тръмп с толкова много срещи с руснаци, при това такива, които са подложени на санкции, многозначителен е Шийл. И изразява съмнение, че всъщност специалният прокурор Мълър е поискал документи от Deutsche Bank за разследването си – защото има информация, че призовката е пратена от друга дирекция на правосъдното министерство, което навява мисли, че става въпрос за отделно разследване – може би на Джаред Къшнър.

Републиканците отвръщат на удара

Според друго издание в САЩ – The Daily Beast, съвсем скоро Републиканската партия ще пусне специално официално изявление, в което обвинява висши кадри на ФБР в превишаване на правомощия. Съгласно информацията, в това изявление, което се пише от един от основните съюзници на Тръмп в Конгреса – Девин Нунес, председател на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, за основни "виновници" ще бъдат посочени зам.-директорът на ФБР Андрю Маккейб и зам.-главният прокурор Роб Розенщайн. Няма да бъде забравен и бившият главен директор на ФБР Джеймс Коми.

Основата на изявлението е, че ФБР е нарушило процедурите за получаване на информация от чуждо разузнаване. Американското правосъдно министерство вече официално изрази опасения, че тази позиция може да е съкрушителна, ако републиканците първо не дадат на ФБР и на американското правосъдно министерство да го редактират, за да няма в него "чувствителна за националната сигурност на САЩ информация".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес