Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът "Берил" се засили до 5-а категория

02 юли 2024, 06:58 часа
Реклама

Най-малко един човек е загинал след урагана "Берил", който опустоши Гренада, съобщи премиерът на югоизточната карибска островна държава Дийкън Мичъл, цитиран от ДПА.

Разружения и жертви

Вчера сутринта "Берил" достигна сушата като ураган от категория 4, но оттогава категорията му е повишена до категория 5, определяна като "потенциално катастрофална", съобщи късно снощи Националният център на САЩ по ураганите.

ОЩЕ: Опашки по бензиностанциите и запасяване с храна: Карибите се подготвят за страховит ураган

Ветровете в "Берил" достигат максимална скорост от 261 км/ч. Очаква се той "да донесе животозастрашаващи ветрове и буреносни вълни в Ямайка по-късно тази седмица", се казва в препоръка на Националния център.

Според експерти никога досега в региона не е регистриран ураган с такава сила толкова рано през годината. Ураганът донесе разрушения в градовете Кариаку и Малка Мартиника в Гренада, като нанесе щети на много домове, заяви премиерът на брифинг. Прекъснати са електропроводи и комуникациите между островите са затруднени, добави той.

Досега има информация за един загинал, в резултат на падането на дърво върху къща, уточни Мичъл.

Съседните островни държави също бяха засегнати от проливни дъждове и силни ветрове. Снимки, разпространени в социалните мрежи, показват наводнения и отломки от повредени къщи.

Очаква се "Берил" да достигне Ямайка утре.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес