Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Русия САЩ не изпълнява поетите ангажименти по примирието в Сирия

17 септември 2016, 18:25 часа • 1582 прочитания

Началникът на ГОУ на руския генерален щаб, генерал-лейтанант Виктор Познихир каза, че САЩ, за разлика от Русия, продължават да не изпълняват своята част от руско-американските споразумения за Сирия, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

По думите му, ако това продължи, то цялата отговорност за провала на примирието в Сирия ще е на Вашингтон.

„След този пети ден на примирие констатираме, че само руската и сирийската страни изцяло изпълняват поетите ангажименти. Като своя инициатива Русия продължи прекратяването на бойните действия за 48 часа, а вчера това беше продължено с още 72 часа“, каза Познихир. Той подчерта, че „Съединените щати и контролираните от тях „умерени“ групировки не изпълняват нито едно от задълженията, поети в рамките на женевските договорености“.

Междувременно Владимир Путин обвини сирийските бунтовници в събота, че използват прекратяването на огъня за да се прегрупират, докато дипломатическото напрежение между Москва и Вашингтон кипи относно липсата на достъп за хуманитарната помощ, съобщава вестник The Daily Star. За нови обстрели и сблъсъци беше докладвано през нощта в някои райони на страната, но влязлото в сила в понеделник и договореното от САЩ и Русия примирие изглежда в голяма степен се спазва.

В Ню Йорк Съветът за сигурност на ООН отмени спешната среща, свикана за обсъждане на това, дали да бъде подкрепено примирието, определено като „последен шанс“ за прекратяване на петгодишната война, отнела живота на 300 000 души.

Консултациите при закрити врата бяха отменени, след като Москва и Вашингтон не се разбраха относно оповестяването на подробностите в примирието пред съвета.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес