Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се подготвя да посрещне междуконтинентална балистична ракета

12 януари 2017, 08:51 часа • 2371 прочитания

САЩ предислоцира радиолокационните системи с морско позициониране SB-X на половината от пътя до Аляска. Тази стъпка се превърна в първата реакция на Пентагона във връзка с плановете на Северна Корея да проведе изпитания на междуконтинентална балистична ракета, пише БГНЕС.

Радарът ще позволи на американските военни да засекат ракета, изстреляна в посока Аляска, Гуам или Западното крайбрежие на САЩ. По-рано този месец представител на външното министерство на КНДР заяви, че Пхенян разработва междуконтинентални балистични ракети с цел самоотбрана от ядрените заплахи от страна на САЩ.

Резолюция на СС на ООН забранява на КНДР да извършва изпитания на балистични ракети. Пхенян обаче не признава резолюцията и заявява, че страната е в пълното си право да засилва отбранителните си способности заради враждебната политика на САЩ.

Миналата седмица американският външен министър Аштън Картър в интервю за NBC заяви, че има готовност за сваляне на ракети, изстреляни от територията на КНДР, ако представляват заплаха за САЩ и техните съюзници.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес