Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ направиха на пух и прах мисията за мир на Виктор Орбан

12 юли 2024, 14:36 часа • 2985 прочитания

Идеите на унгарския премиер Виктор Орбан за мирни преговори между Русия и Украйна нямат никаква сила, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън.

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Той подчерта, че НАТО и съюзниците на Киев следват строга политика - "нищо за Украйна без Украйна", т.е. украинската страна трябва да е включена във всеки процес относно бъдещето ѝ. "Украйна трябва да спечели тази война", посочи второто условие О'Брайън.

Още: Орбан по стъпките на Путин: Каква е сладката му тайна цел в Украйна?

Снимка: Getty Images

Послание на един човек, което не отговаря на посланието на НАТО, е невалидно

"Когато различни политици започнат да чувстват, че те са тези, които трябва да разрешат конфликта, аз го възприемам като завист. Всеки иска да бъде специален. И ако посланието е посланието на коалицията, която подкрепя Украйна, и на Алианса, то ще има подкрепа. Ако е само на един човек, който предлага идеи - то (посланието) няма сила", подчерта помощник-държавният секретар на САЩ в интервю за радио "Свобода".

Още: Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир в Украйна (СНИМКА)

Унгария е част от НАТО, но правителството на Орбан следва много различна линия спрямо съюзниците от Алианса и от ЕС, що се отнася до Украйна. Унгарският премиер често блокира пакети с помощи на блока за Киев и е срещу допълнителни санкции за Русия.

Още: Евролидерите готвят наказание за Орбан след визитата му при Путин

Орбан пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли и се впусна в "мисия за мир", посещавайки украинския президент Володимир Зеленски, руския диктатор Владимир Путин, китайския лидер Си Дзинпин, срещата на НАТО във Вашингтон и накрая - бившия американски президент Доналд Тръмп в имението му в Мар-а-лаго. Унгарският премиер е обвиняван, че настоява за прекратяване на огъня и след това за мир в Украйна, без да се съобразява с формулата на Зеленски, а вместо това се доближава повече до исканията на Путин. А те са абсурдни за Киев и Запада - демилитаризация на Украйна, т.е. капитулация, за да има мир, и предаване от Украйна на Русия на незаконно окупираните земи.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

В контекста на активните посещения на Орбан в Москва и Пекин украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не всички лидери имат възможност да преговарят за мир, тъй като за това трябва да имат определено ниво на власт. Той посочи големите сили като Китай и ЕС за потенциални посредници. Пекин обаче също не зачита формулата за мир на Зеленски.

Още: Си Дзинпин хвали Орбан и зове световните сили да посредничат между Русия и Украйна (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес