Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще се намеси в изборите в САЩ, Иран ще е неин "агент на хаоса": Bloomberg

13 юни 2024, 12:44 часа

Все повече противници на САЩ, начело с Русия, се опитват да повлияят на американските президентски избори през 2024 г. чрез наети търговски фирми и използване на генеративен изкуствен интелект. За тази заплаха съобщава Bloomberg, като се позовава на официални лица от Щатите.

Реклама

Русия представлява най-сериозната заплаха в този изборен цикъл - според представители на Службата на директора на националното разузнаване. "Москва вероятно разглежда изборите като възможност да преследва по-широките си цели за подкопаване на подкрепата за Украйна, подриване на доверието в демократичните институции и подкопаване на доверието в САЩ в по-широк план", твърдят служителите.

Още: Нов фронт за Тръмп: Започна ли "гражданска война" в Републиканската партия?

Иран ще е агент на Русия в САЩ

Разузнавателната общност очаква, че Русия ще се възползва от социалното разделение в САЩ, включително от протестите в университетските кампуси, където студентите подкрепят палестинците във войната в Ивицата Газа.

Източниците на Bloomberg смятат, че Иран иска да действа като "агент на хаоса" на изборите в САЩ през 2024 г., като сее вътрешни разногласия и дори насърчава насилието. Наскоро иранският върховен лидер - аятолах Али Хаменей - нарече "съюзници" протестиращите в подкрепа на Палестина млади американци: Иранският върховен лидер примамва студенти от САЩ: "Вие сте наши съюзници".

Китай ще е предпазлив

Междувременно, според официални лица, Китай възприема по-предпазлив подход, тъй като е наясно с потенциалните последици от намесата в изборите.

Снимка: Getty Images

Центърът за чуждестранно злонамерено влияние към Службата на директора на националното разузнаване на САЩ, който започна работа през септември 2022 г., ще се опита да противодейства на тези заплахи чрез медиен анализ. По-конкретно - центърът има за цел да установи дали медиите се контролират от чуждестранни агенти.

Припомняме, че вече покойният съосновател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин сам призна приживе, че неговата "фабрика за тролове" се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. и 2022 г. в подкрепа на Доналд Тръмп: Готвача на Путин призна за намеса в американските избори.

Тази година Джо Байдън и осъденият по 33 обвинения Доналд Тръмп отново ще се изправят един срещу друг в битката за Белия дом.

Още: Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес