Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От строежа до огромната трагедия: Кулите-близнаци в Ню Йорк (ВИДЕО)

12 септември 2024, 11:20 часа • 1792 прочитания

11 септември 2001 г. не е просто черна дата в историята на САЩ. Това е ужасен ден, който се помни от целия свят заради бруталните самоубийствени атентати и огромния брой жертви - близо 3000 души.

Преди 23 години видяхме дупката в Пентагона и как самолетите се врязват в кулите-близнаци, как тези кули горят, а накрая се срутват като солети, затрупвайки хиляди хора под руините си. Днес можем само да говорим за история, значимост на събитията и подготовка, чрез която подобни ужасяващи трагедии повече да не се допускат.

Още: Тя беше в кулите близнаци, когато сградата се срути върху нея: Оцеля, без да знае в какво ще се превърне животът ѝ

Строежът на Кулите-близнаци

Построяването на най-високите до 2001 г. сгради в света - Кулите-близнаци, в Световния търговски център, трае повече от 13 години. В процеса са ангажирани страшно много хора, а успешното изграждане на двете огромни конструкции е обявено за изключително инженерно постижение.

Снимка: Getty Images

И как няма да е - за да бъде реализирано безопасно, построяването на кулите неминуемо е причина за въвеждането на модерни строителни практики, които променят индустрията занапред.

Снимка: Getty Images

Терористичните атаки

Няма да изпадаме в исторически подробности защо, кога и как се състояха терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Тази информация нито може да изчезне, нито да се подмени. Причината е, че се случи пред очите ни. Да, кадрите от врязването на самолета във втората кула са нещо, което едва ли ще забравим (както и тези със скачащите хора, търсещи спасение от огнения ад поне за няколко секунди, преди да полетят към сигурна смърт).

Тъжното е, че през очите на света двете кули в Световния търговски център "оживяха" с усилията на хиляди хора и отново пред очите на света изчезнаха за няколко секунди... погребвайки хиляди хора. Тотална и абсолютна трагедия, за която трябва да се говори. Но не веднъж годишно.

Още: Обрат: САЩ се отказаха от споразумението с "мозъка" зад 11 септември

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес