Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мозъкът" зад 11 септември се съгласи на окончателна присъда

01 август 2024, 06:59 часа • 1151 прочитания

Пакистанецът Халид Шейх Мохамед, смятан за "мозъка" зад атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ и задържан в американската военна база Гуантанамо, се споразумя за присъда с властите на САЩ. Това обяви Пентагона, цитиран от Франс прес.

Споразумението ще даде възможност на Халид Шейх Мохамед да избегне процес, в който може да му бъде произнесена смъртна присъда. Вместо това, той ще остане в затвора до живот, уточнява The New York Times според БТА.

Постигнатото споразумение важи за още двама обвиняеми, Уалид бин Аташ и Мустафа ал Хаусауи, които са задържани в Гуантанамо от две десетилетия. Задържаните са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

Още: Атентатите от 11 септември 2001 г. (ВИДЕО)

През март 2022 година адвокатите на арестуваните потвърдиха, че се водят преговори за евентуално споразумение за наказание, вместо те да бъдат изправяни пред военния трибунал в Гуантанамо. Обвиняемите са искали да получат гаранция, че ще останат в Гуантанамо и че няма да бъдат преместени във федерален затвор на американския континент, където биха се озовали в изолационни килии.

"Ал Кайда" разкрива в книга подготовката за атентатите на 11 септември

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес