Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конгресмени настояха да се укрепи военния потенциал на Киев

17 декември 2021, 06:50 часа
Реклама

Група американски законодатели от двете партии внесоха в горната камара на Конгреса на САЩ проект за резолюция в подкрепа на предоставянето на допълнителна помощ на Украйна за укрепване на военния ѝ потенциал. Документът е публикуван на уебсайта на сенатор Джийн Шахийн (демократ от Ню Хемпшир).

Резолюциите на Камарата на представителите и на Сената, които се приемат поотделно във всяка камара на Конгреса, нямат правна сила, а само препоръчителен характер. По този начин законодателите изразяват своята позиция по даден въпрос, докато изпълнителната власт има право да игнорира тези документи.

Депутатите призовават администрацията на американския президент Джо Байдън да "потвърди непоколебимия ангажимент на САЩ и НАТО да подпомогнат продължаващите усилия на украинското правителство да възстанови териториалната си цялост, като предоставят на Киев политическа и дипломатическа подкрепа и допълнителна помощ в областта на сигурността. Според законодателите тази помощ трябва да бъде насочена към "укрепване на отбранителните способности на Украйна по суша, въздух и море”, пише БГНЕС.

Депутатите приканват Вашингтон да "потвърди подкрепата на САЩ за сигурна, демократична и независима Украйна, която е свободна да избира своите лидери и бъдеще". Сенаторите също така призовават администрацията на САЩ да "отправи призив към Русия да спазва ангажиментите си" по отношение на споразуменията от Минск”.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес