Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски свръхзвуков военен дрон притеснява сериозно САЩ (ВИДЕО)

19 април 2023, 19:40 часа • 13907 прочитания

Съвсем скоро китайската армия може да почне да използва нов шпионски дрон, който лети със скорост 3 пъти по-висока от тази на звука. Това би означавало сериозно подобрение на възможностите на Китай да извършва разузнавателни операции.

Информацията за дрона се появи в "Пентагонлийкс" - серията от изтекли секретни документи, за които остава въпросът колко са истина и колко са манипулация.

Американската разузнавателна информация е за проекта за дрона WZ-8. Два такива дрона са заснети в полет от сателит на около 350 мили от Шанхай, пише The Washington Post. Чрез данните, които събират, дроновете могат да "рисуват" информационна карта в реално време, а това е безценно по време на военни операции.

Според американците, Китай вече почти сигурно е разположил такива дронове в базата на Източното китайско окръжие, което отговаря и за Тайван. А директорът на ЦРУ Уилям Бърнс вече предупреди, че китайският президент Си Дзинпин иска армията му да е готова да превземе Тайван към 2027 година.

WZ-8 беше видян за пръв път през 2019 година, на церемония на площад "Тянанмън". Той може да се изстрелва от бомбардировач и да лети на височина 100 000 стъпки т.е. над 3300 метра. Не е ясно какъв е механизмът на полета, но вероятно се използва ракетно гориво.

Американските разузнавателни служби смятат, че дронът ще се използва не срещу Тайван, а срещу базите на САЩ в Тихия океан - за наблюдение и разузнаване какво правят американските сили. Съответно, има сериозни съмнения, че дронът може да бъде свален с ПВО.

Китайска гордост: Нов военен дрон с впечатляващи характеристики (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес