Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да възродим морската си мощ, чудят се в САЩ

05 октомври 2024, 18:00 часа • 2577 прочитания

През по-голямата част от 21-и век САЩ бяха водещата морска сила в света, след като надминаха Кралския флот на Великобритания по време на Втората световна война. След това корабите, плаващи под американски флаг, доминираха в търговския транспорт. През 1950 г. 1087 търговски кораба са били американски. Други 2277 са били собственост от резервния флот на националната отбрана на САЩ. Като цяло това възлиза на над половината от общия тонажен капацитет на света.

Всичко това вече категорично е в миналото. Днес Китай има най-големия военен флот в света с около 370 кораба, и все още се разраства бързо, като се очаква да нарасне до 430 кораба до 2030 г. Военноморските сили на САЩ варират с около 290. Китай продължава да строи военни кораби със скорост, която САЩ просто не могат да се надяват да достигнат. Тайванските военни учения сочат незадоволителни резултати за американския флот, ако някога той трябва да се изправи срещу китайците, за да защити острова. Още: Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми

Действащият американският товарен флот е само сянка на формалния си състав. Към 2022 г. има само около 178 остарели кораба под американски флаг в търговска експлоатация, което представлява едва 0,57% от световния тонаж. Допълнителни кораби, собственост на САЩ, плаващи под чужди флагове, представляват около 2,53% от общия световен тонажен капацитет.

От 2023 г. Китай има най-големия търговски флот в света по отношение на брутен тонаж, удвоявайки капацитета си през последното десетилетие. През 2022 г. около 93% от всички кораби по брутен тонаж са построени в китайски корабостроителници.

По време на Наполеоновите войни (1803–1815 г.) армията на Наполеон доминира на сушата, докато британският флот владее моретата. Британската морска хегемония продължава повече от век след това. Кралският флот осигурява сигурна среда не само за Британската империя, но също така и за отворен икономически ред, който обслужва и интересите на други търговски нации, особено в Европа и Северна Америка.

С Втората световна война и последвалите десетилетия ВМС на САЩ поеха доминацията, гарантирайки свободата на моретата по целия свят, насърчавайки стабилна морска среда за световната търговия. Докато Съветският съюз беше сухопътна сила по време на Студената война, американският флот контролираше моретата - статус, който запази, когато навлезе в 21-и век. Американският флот вече не може да претендира реалистично за това днес. Докато китайските кораби все още не патрулират редовно в сините води по света, те играят почти доминираща роля в стратегическите китайски морета по крайбрежните брегове на Поднебесната империя. Още: Путин иска да му построят флот като американския

Предизвикателства

Днес Военноморските сили на САЩ се борят да се справят с множество предизвикателства, включително във Филипините, Червено море, китайските морета, Черно море и Северния ледовит океан, където се отварят стратегически нови водни пътища. Военноморските сили се оказват опасно "изтънели" по целия свят и са оборудвани с оръжейни системи и платформи, които не са идеално пригодени за промените във войната, предизвикани от противокорабни дронове и ракети, които могат да бъдат изстрелвани както от сушата, така и от морето. На практика без флот, способността на хусите да дерайлират морския трафик в Червено море - въпреки бойната група "Нимиц" на разположение - прави това ясно.

Междувременно флотът започна да пенсионира своите крайцери от клас "Тикондерога", прехвърляйки ролята им на противовъздушната отбрана към също толкова стари и по-малки разрушители от клас "Арли Бърк". По същия начин системата за снабдяване на флота "Сийлифт" е в окаяно състояние и на практика изисква голяма рехабилитация.

В дългосрочен план САЩ просто не могат да запазят лидерството си на велика сила, освен ако спешно не преразгледат своя морски сектор. От 1983 г. САЩ са загубили повече от 300 корабостроителници. За да се промени това, законовите препятствия, които осакатяват американското мореплаване, трябва най-накрая да бъдат разгледани по същество, включително 104-годишния закон на Джоунс, и такива други федерални закони като измененията на Бърнс-Толефсън, Бери и Кисел. Още: САЩ де факто предупреди Иран да не доближава американски военни кораби

От военна гледна точка тези закони колективно налагат задушаващи изисквания „Купувай американско“ върху военното корабостроене и ремонт, отказвайки на американския флот достъп до най-съвременното корабостроително ноу-хау и технология, достъпни от корабостроителниците на чуждестранни съюзници. Секретарят на Военноморските сили откровено призна, че южнокорейските и японските корабостроителници могат да строят „висококачествени кораби, включително разрушители Aegis, за малка част от разходите, които правим ние...“

Корабостроителницата Hyundai в Южна Корея строи разрушител Aegis, включващ американско ноу-хау за по-малко от половината цена от това, което би струвало в американска корабостроителница. Посланик Рам Емануел също призова за промени в законите на САЩ и разпоредбите за обществени поръчки, които биха позволили ремонта на кораби на ВМС в по-модерни японски корабостроителници. „Съюзническата поддръжка“, както и домашната поддръжка, трябва да станат приемливи и гъвкави опции. Още: Достатъчно мощен ли е флотът на Русия, за да спре този на САЩ при Сирия?

Щетите, причинени от тези закони и регулации за бюрокрацията, са също толкова лоши за сектора на търговското корабоплаване в САЩ. Законът на Джоунс забранява на цивилни кораби под чужд флаг да се конкурират в търговската крайбрежна търговия между американските пристанища. Резултатът е монопол върху остарелите кораби под флага на САЩ, което създава по-високи транспортни разходи за крайбрежния трафик на САЩ. По-високите разходи за превоз на товари между американските пристанища също доведоха до по-широко използване на замърсяващия транспорт с камиони по задръстените пътища на Америка, пише National Interest.

Конгресмените Майк Уолц и Марк Кели призоваха за двупартийна национална морска стратегия, която да промени всичко това. Ако редица закони не бъдат преработени, Съединените щати не могат да се надяват да съживят военния и търговския флот, както и корабостроителниците.

По причини, отдавна разбрани още от времето на Алфред Тайер Махан, ако Съединените щати искат да бъдат глобален лидер, те трябва да бъдат водещата морска сила. Ако не бъдат предприети законодателни и регулаторни действия, китайските военни и търговски флоти неизбежно ще изместят Съединените щати от тази роля, превръщайки упадъка на американското лидерство през остатъка от века в опасна и вероятна реалност. Още: Американският флот временно спря операциите си в световен мащаб

Автор: Рамон Маркс

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес