Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономисти попиляха Тръмп за спорните му идеи срещу инфлацията

17 юли 2024, 14:45 часа • 992 прочитания

Доналд Тръмп смята, че икономическото му послание е най-добрият път към победа на президентските избори през ноември. Той залага на нестандартна програма за намаляване на данъците, повече петрол, по-малко регулации, по-високи мита и по-малко чуждестранни финансови ангажименти. Според него тя ще се хареса на достатъчно избиратели от колебаещите се щати, за да му донесат те така желаното завръщане в Белия дом.

Републиканецът изложи всички свои виждания в интервю за Bloomberg Businessweek и сподели плановете си за действие, ако пак стане президент.

Още: Тръмп не би защитил Тайван от Китай: "Взеха ни целия бизнес с чипове"

Намаляване на инфлацията с увеличаване на добива на нефт и газ

Той иска да постигне по-ниски цени на потребителските стоки чрез увеличаване на добива на нефт и газ, както и да гарантира на американците увеличение на заплатите - чрез контролиране на миграцията.

Тръмп критикува управлението на икономиката от страна на президента Джо Байдън и вижда в гнева, породен от високите цени и лихвени проценти, възможност да привлече избиратели, които обикновено не подкрепят републиканците - например тъмнокожите и испаноговорящите мъже. "Имаме повече течно злато от всеки друг", каза той пред Bloomberg Businessweek, намеквайки за повече сондажи на нефт и газ за намаляване на цените на основни стоки и услуги.

Още: Тръмп и Робърт Кенеди-младши се наговарят: "Искам да направиш нещо и ще спечелим" (ВИДЕО)

Ограничение на имиграцията

Той смята, че строгите ограничения също са ключ към повишаване на заплатите и заетостта в САЩ. Републиканецът определя имиграционните ограничения като "най-големия фактор" в начина, по който би променил икономиката - твърди, че това ще стане с особени ползи за малцинствата, които се стреми да спечели на своя страна.

Снимка: Getty Images

Още: Индианско проклятие тегне над американските президенти: Байдън е по-застрашен от Тръмп

"Тъмнокожите ще бъдат унищожени от милионите хора, които идват в страната", твърди Тръмп. "Те вече го усещат. Заплатите им са намалели значително. Работните им места се отнемат от мигрантите, които идват нелегално в страната".

Според Бюрото за трудова статистика на САЩ по-голямата част от увеличението на заетостта от 2018 г. насам е за натурализирани граждани на САЩ и законно пребиваващи - не за мигранти.

Езикът на Тръмп става дори апокалиптичен. "Тъмнокожото население в тази страна ще умре заради това, което се случи, което ще се случи с работните им места - техните работни места, жилищата им, всичко. Искам да спра това", продължи той.

Още: Тръмп мисли да назначи шефа на "Джей Пи Морган" за министър на финансите

Икономисти съсипват Тръмп

В същото време той възнамерява да повиши митата върху вноса от Китай и да наложи 10-процентно мито върху вноса на стоки от други държави.

Личната му убеденост, че предлаганите от него високи мита ще донесат на САЩ неочаквани приходи, не се споделя от основните икономисти, които предупреждават, че така ще се стимулира допълнителна инфлация и ще има увеличаване на данъците за американските домакинства.

В доклад на Института за международна икономика "Питърсън" се прави оценка, че режимът на Тръмп за митата ще доведе до допълнителни годишни разходи в размер на 1700 долара за средностатистическо семейство с нормални доходи.

Непартийната изследователска група Oxford Economics оценява, че комбинацията от мита, имиграционни ограничения и удължени данъчни облекчения на Тръмп също може да увеличи инфлацията и да забави икономическия растеж.

Още: Иран отхвърли обвиненията за намеса в опита за убийство на Тръмп

Относно бюджетния дефицит - желанието на Тръмп да поднови своя Закон за намаляване на данъците и създаване на работни места от 2017 г., както и да продължи да намалява корпоративните данъци, не се свързва с балансиран бюджет по никакъв начин. В съчетание с натиска за повишаване на лихвените проценти, който икономистите очакват от политиката му, плановете на Тръмп могат да влошат нарастващото дългово бреме на страната.

Републиканецът не е представил подробен план за намаляване на цените.

Тръмп допусна смекчаване на санкциите срещу Русия

Тръмп заяви, че е "хладнокръвен" по отношение на санкциите срещу Русия и не одобрява забраната на TikTok в САЩ.

"Със санкциите отблъскваме всички. Така че не обичам санкциите. Намерих ги за много полезни с Иран, но дори и с Иран те не бяха толкова необходими", каза той в интервюто.

И припомни, че по време на президентството си е имал добри отношения с руския диктатор Владимир Путин. "Никога не сме били заплашени от война. Никога нямаше да влезе в Украйна. Казах - никога, никога не влизайте в Украйна", заяви републиканецът.

Според него светът е станал по-опасен, тъй като по време на войната в Украйна настоящият президент на САЩ Джо Байдън принудил "Русия и Китай да се оженят".

"Те са женени. След това те приютиха малкия си братовчед Иран, а след това прибраха Северна Корея. Те не се нуждаят от никой друг", каза Тръмп.

Още: Бивши съперници призоваха да се гласува за Тръмп на президентските избори

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес