Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ево Моралес се завръща в Боливия

09 ноември 2020, 22:23 часа
Реклама

Ево Моралес се завърна в Боливия година след ненадейното си напускане на страната, заявявайки, че е принуден да го направи заради преврат. Моралес премина границата с Аржентина в боливийския град Виласон. Там го очакваше многолюдно посрещане, съобщава „Дойче Веле“, цитирано от БГНЕС.

Бившият боливийски президент беше изпратен с официална церемония в Ла Куиака, от аржентинска страна, където беше от 12 декември миналата година. На събитието присъства аржентинският президент Алберто Фернандес, който се сбогува с него, преди да пресече границата с Боливия, където ще тръгне процесия до пристигането му в Чиморе в сряда.

Чиморе беше мястото, от което той замина за Мексико на 11 ноември 2019 г., след като ден по-рано обяви, че се оттегля от президентството на Боливия, принуден, според него, от държавен преврат на фона на натиск от страна на военните и полицията. .

Ево Моралес беше обявен за победител на изборите през октомври същата година за четвърти пореден мандат, но по-късно те бяха отменени на фона на твърдения за измами в негова полза, които той винаги е отричал.

Моралес се завръща придружен от вицепрезидента си по време на почти 14-годишната си власт Алваро Гарсия Линера и няколко бивши министри отвремето на неговото управление.

Бившият президент се завръща в страната си, след като Движението за социализъм възвърна властта си с Луис Арсе като нов президент на Боливия, спечелил общите избори миналия месец с голямо мнозинство от 55,1% от гласовете.

Боливийското правосъдие оттегли преди дни заповед за арест, която му тежеше, в един от съдебните процеси, инициирани по искане на предишното временно правителство на Жанин Аниес, въпреки че все още има няколко висящи дела срещу него.

Ево Моралес планира да пренощува в планинския град Уюни, за да продължи във вторник пътуването си до Оринока, родния му град, а в сряда да пристигне в Чиморе, в района на отглеждане на кока, където е започнал политическата си кариера и където продължава да бъде президент на федерациите на производители на листа от кока.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес