Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

16 април 2024, 15:07 часа
Реклама

Дарения от милиони долари получи антиваксърска организация, основана от независимия кандидат за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши, по време на коронавирусната пандемия. Това показва данъчна справка, предава АФП.

Още: Пореден член на клана Кенеди поиска официално да е президент

Така организацията Защита на детското здраве увеличава хазната си, разпространявайки „опасна за здравето дезинформация“, посочват експерти. ЗДЗ, която неколкократно популяризирала неистини за ваксините, е набрала около 46 млн. долара между 2020 и 2022г. – около 10 пъти повече от приходите ѝ за трите години преди пандемията. ЗДЗ и други четири неправителствени организации общо са събрали над 100 млн. долара през този период, показват публична данъчна справка.

Подронване на доверието във всички видове ваксини

Организациите изглежда са извлекли изгода от дезинформация за Covid-19, която според експерти е подронила доверието във всички видове ваксини и е подложила на опасност общественото здраве, съобщава БНР. Паричният поток е помогнал на организациите да задълбочат политическото си влияние – да увеличат способността си да финансират законодателни инициативи и за правна защита на разпространители на дезинформация.

Голяма част от информацията за донорите е запазена в тайна. ЗДЗ не е отговаряла на запитване на АФП за коментар. Но тенденцията илюстрира „колко печеливши са се оказали антиваксърската и Covd-19 дезинформация“, посочва Дейвид Горски, професор от Медицинското училище в Университета „Уейн“. „Едно е тези организации просто да продават шарлатании, но друго е те да станат политически влиятелни“, отбелязва той в блога си.

Още: В Русия може да обявят антиваксърите за екстремисти

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес