Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама конгресмени - републиканци бяха глобени с по 5000 долара

07 февруари 2021, 17:20 часа
Реклама

Двама членове на Камарата на представителите от Републиканската партия са глобени по 5000 долара за заобикаляне на проверката за сигурност, която беше организирана пред сградата в резултат на нападението срещу Капитолия на 6 януари от привърженици на Доналд Тръмп, съобщи MSN.

Конгресмените Луи Гомерт от Тексас и Андрю Клайд от Джорджия изглежда са първите членове на Камарата, наказани по ново правило, одобрено във вторник вечерта.

Говорителите на Гомерт и Клрайд не отговориха на молбите за коментар, но Гомерт излезе с изявление в петък вечерта, обяснявайки, че е излязъл да използва тоалетната и не е знаел, че трябва да бъде отново сканиран на връщане.

"За разлика от филма" Кръстникът ", тук няма тоалетни с казанчета, където човек да може да скрие пистолет, така че повторното ми влизане на етажа на Камарата не би трябвало да е проблем", каза Гомерт в изявлението си.

Според новите правила законодателите, които заобикалят металотърсачите, монтирани пред някои врати към Камарата на представителите, ще бъдат глобени 5000 долара за първото нарушение и 10 000 долара за всяко следващо нарушение.

Гомерт нарече политиката „противоконституционна“ и обеща да обжалва глобата, позовавайки се на част от конституцията, известна като клауза за реч и дебат, която осигурява на законодателите имунитет от арест за неща, които казват или правят по време на реч или дебат в Конгреса. Клаузата е специално създадена, за да защити законодателната власт от намеса на президента или агенциите на изпълнителната власт и да изолира членовете от съдебни дела и съдебни преследвания въз основа на действия, извършени като част от техните служебни задължения.

В петък републиканците от комисията по администрация на Камарата заявиха в писмо до чиновникът, натоварен с налагането на глобите, че „няколко членове” са виждали председателя на Камарата Нанси Пелоси, демократ от Калифорния, да влиза в сградата без проверка за сигурност и го призова да я глоби 5000 долара.

Тимъти Блоджет отговори, че полицията на Капитолия не е подала жалба за нарушаване от страна на Пелоси.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес