Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо ли е краят на света: Какво казва часовникът на Страшния съд

23 януари 2024, 12:26 часа
Реклама

Учените ще обявят дали светът е по-близо до края си, когато разкрият дали часовникът на Страшния съд се е приближил до полунощ, съобщи "Индипендънт".

„Часовникът на Страшния съд“, е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. Бюлетинът е независима организация с нестопанска цел, ръководена от някои от най-изтъкнатите учени в света.

Каква е заплахата

Още: "Часовникът на Страшния съд" ще бъде пренастроен днес

Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

Първоначално часовникът е показвал заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и „развитието на науката, която може да нанесе необратими щети“

Миналата година часовникът се измести с 10 секунди до 90 секунди от удара до полунощ - най-близкото разстояние, което някога е било.

На 24 януари "Бюлетинът на атомните учени" ще обяви дали часовникът ще остане същия, ще се придвижи напред или ще се върне назад.

Още: Часовникът на Страшния съд: Приближаваме ли се към края?

Войната в Украйна

Миналата година учените посочиха "безпрецедентната опасност", която представлява войната между Русия и Украйна.

Те заявиха, че са обезпокоени и от разширяването на ядрения потенциал на Китай, както и от това, че Северна Корея засилва изпитанията на ракети със среден и по-дълъг обсег на действие.

Обратното броене

Обратното броене е въведено през 1947 г. от експерти от Бюлетина на атомните учени, които работят по проекта "Манхатън" за проектиране и създаване на първата атомна бомба.

То е създадено, за да се демонстрира по прост начин опасността, която представлява ядрената война за Земята и човечеството.

За първи път часовникът започва да тиктака на 7 минути преди полунощ и през годините се премества напред и назад, според промените в заплахите за света.

През 2020 г. тя е определена на 100 секунди до полунощ и не се промени през следващите 3 години.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес