Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън: Републикански екстремисти опитват да осуетят екологичните ни реформи

09 август 2023, 05:28 часа • 1030 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че някои републикански "екстремисти" се опитват да отменят мерките относно климатичните промени, предприети от неговата администрация.

По време на реч в Аризона, където обяви почти един милион акра около Гранд Каньон за нов национален паметник, Байдън каза, че неговото правителство е защитило повече земи от всяко друго от 60-те години на миналия век насам.

Ограничаването на застрояването на земя на участък от близо 1 млн. акра (405 хил. хектара) близо до емблематичния Гранд Каньон на Аризона е ход, който цели да затвърди екологичните му политики в щата преди електоралната битка.

Още: Тръмп се изхвърли: Убиваме всички в социологическите проучвания

"Запазването на тези земи е добро не само за Аризона, но и за планетата. Добре е за икономиката. Добре е за душата на нацията“, посочи Байдън, с което разкри една от темите на кампанията си за преизбиране, предаде Ройтерс.

Макар Байдън, който се стреми към още един четиригодишен мандат през 2024 г., да получи подкрепа от групи, включително Sierra Club, той все пак успя да разгневи някои екологични формации с ходове като одобрението на ConocoPhillips за проекта за сондиране на нефт и газ на стойност 7 милиарда долара Уилоу в Аляска.

Докато националните паркове на САЩ могат да бъдат създадени само с акт на Конгреса, националните паметници могат да бъдат определени едностранно от президентите, използвайки Закона за антиките. Това е вековен федерален закон, предназначен да защитава свещени места, артефакти и исторически обекти, пише БНР.

Още: Байдън се похвали с икономика с чиста енергия

Аризона се превърна в ключов щат на политическото поле, към който кампанията на Байдън планира да се насочи със солидни средства. Байдън спечели щата с по-малко от 1% преднина през 2020 г., четири години след като бившият президент Доналд Тръмп спечели щата с 3,5%.

На събитието във вторник Байдън отказа да коментира правните проблеми на опонента си Доналд Тръмп, който беше обвинен миналата седмица за трети път в рамките на четири месеца - този път за широкообхватни опити за отмяна на изборите през 2020 г.

Още: Републиканците подготвят процедура по импийчмънт срещу Джо Байдън

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес