Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски пристигна на необявено посещение в Саудитска Арабия

12 юни 2024, 18:54 часа
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Саудитска Арабия днес, съобщиха местните държавни медии.

Това предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Още: Зеленски инспектира в Германия поредния "Пейтриът", който ще получи Киев (СНИМКИ)

Зеленски кацна в крайбрежния град Джеда на Червено море за необявеното си пътуване и беше посрещнат от саудитски официални лица, включително съветника по националната сигурност и посланика в Киев.

Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, работи в тясно сътрудничество с Москва по отношение на петролната политика. Рияд набляга на връзките си с Москва и Киев, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., позиционирайки се като възможен посредник във войната.

Още: Зеленски от Сингапур: Китай саботира срещата за мир в Швейцария (ВИДЕО)

През август миналата година Саудитска Арабия беше домакин на разговори за войната, на които присъстваха представители на повече от 40 държави, но Русия не присъстваше.

Зеленски присъства на срещата на върха на Арабската лига през май 2023 г. в Джеда, където обвини някои лидери, че си затварят очите пред ужасите на руската инвазия.

Още: Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Неотдавна, през февруари, той посети кралството за разговори с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическия владетел на Саудитска Арабия, относно мирен план и за обсъждане на възможна размяна на военнопленници.

Саудитска Арабия не е потвърдила дали ще участва в мирната среща на върха за Украйна, насрочена за този уикенд в Швейцария.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес