Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катастрофалното наводнение в Либия: 3000 загинали и 10 000 изчезнали (ВИДЕА)

12 септември 2023, 19:30 часа • 10529 прочитания

Броят на изчезналите заради наводненията в източната част на Либия след урагана "Даниел" достигна около 10 000 души. Това заяви на 12 септември представителят на Международния комитет на Червения кръст Тамер Рамадан.

„Можем да потвърдим от нашите независими източници, че броят на изчезналите хора в момента достига 10 000“, каза пред репортери служителят, който е ръководител на делегацията на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), цитиран от Ройтерс.

Най-малко 1000 тела вече са открити само в град Дерна, а общият брой на жертвите се изчислява на около 3 000. Властите очакват тези цифри да се увеличат.

ОЩЕ: Близо 2000 загинали при наводнения в Либия, ЕС готов да помогне (ВИДЕО)

"Върнах се от Дерна. Там е наистина катастрофално. Тела лежат навсякъде - в морето, в долини, под сгради", каза министърът на гражданската авиация и член на извънредната комисия в администрацията Хишем Абу Чкиват. И добави: „Броят на откритите тела в Дерна е повече от 1000. Не преувеличавам, когато казвам, че 25% от града го няма. Много, много сгради са се срутили.“

Опустошителната сила на циклона

Ураганът "Даниел", който връхлетя Либия на 10 септември, донесе със себе си силни дъждове и гръмотевични бури. Разрушенията са многобройни като най-сериозни са те именно в град Дерна, където се скъсаха и два язовира.

Ахмед ал-Мосмари, официален представител на либийската армия, заяви вчера, че водата от двата язовира е заляла града: "Три моста напълно се срутиха. Водата се изля в кварталите. Цели квартали бяха отнесени в морето заедно с обитателите им”, цитира го Euronews.

Светът помага

Италия и Турция вече обявиха, че ще изпратят помощ на Либия.

Съболезнования и подкрепа за пострадалите изказаха турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и френският президент Еманюел Макрон. "Моята солидарност за либийския народ, който пострада от ужасни наводнения. Франция изказва своите съболезнования на семействата на жертвите и мобилизира ресурси за оказване на спешна помощ", написа Макрон в X.

ОЩЕ: МВнР: България е дълбоко натъжена от новините в Либия

Припомняме, че на 8 септември друго бедствие с изключително разрушителна сила порази света - земетресението с магнитуд от 6,8 по Рихтер в Мароко, най-голямото за последните над 60 години, където мащабът на катастрофата е съпоставим с този в Либия. Броят на жертвите в Мароко също се доближава до 3 000 души.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес