Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще се включи в операцията на ЕС в ЦАР

16 април 2014, 18:54 часа
Реклама

Правителството прие решение за участие на България във военната операция на ЕС в Централноафриканската република с един военнослужещ и един граждански специалист в състава на оперативния щаб, разположен в гр. Лариса, Гърция, предаде БГНЕС.

Решението ще позволи активно включване на страната ни в усилията на ЕС за разрешаване на кризата в ЦАР и ще потвърди ангажираността на България към Общата политика за сигурност и отбрана.

В началото на месеца Съветът на Европейския съюз обяви, че ще проведе незабавна военна операция в Централноафриканската република (ЦАР), за да помогне да се „постигне безопасна и сигурна среда" на фона на ескалиралата криза, отбелязва се в решение на съвета, предаде RT.

Силите на ЕС ще включват 1000 войници и ще се водят от френския генерал-майор Филип Понтие. Те ще предоставят „временна подкрепа за постигане на безопасна и сигурна среда в района с перспектива предаване операцията на мироопазващи сили на НАТО или на африканските партньори".

Щабът и войниците ще бъдат разположени в столицата на страната Банги. Оперативният център ще бъде разположен в Лариса, Гърция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес