Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривът срещу Гешев: Защо всеки моментално мисли в конспирации?

02 май 2023, 09:39 часа • 11751 прочитания

Дали главният прокурор Иван Гешев е бил обект на покушение при взрива вчера, не бих казал, че ще разберем: по-скоро ще получаваме информация, която да води в тази или друга посока, без да има начин да я проверим. Изписаха се немалко коментари по темата, които се въртят около въпроса как 3 кг тротилов еквивалент (по думите на директора на НСС Борислав Сарафов) предизвикват толкова слабо засегната от взрив зона (и съответните съпоставки с други атентати, при които с подобно количество взривно вещество пораженията са неколкократно по-големи). Намеква се и иронично в социалните мрежи, че този атентат, поне по предварително чувство, малко изглежда като "атентата" срещу Доган и "атентатите" срещу Борисов; тоест като част от една дълга серия от покушения срещу ключови държавни лица на прехода, при които нито един не е успешен, а някак само повдига имиджа на потенциалната жертва. 

Григор Лилов за взрива срещу Гешев: Хайде стига с тези спектакли

В същото време обаче, стои и обратният въпрос: ако не е атентат или нещо близо до атентата, какво да е? Действително няма как да е "инцидент". Тротил не гърми инцидентно по шосетата, телевизията от време на време не съобщава, че днес по пътищата отново е гръмнал тротил, като част от общите неприятности и ужасии, които всеки е срещал по тях. Наистина изглежда странно. Но тук нямам за цел въобще да разследвам и да нищя нещо, за което няма как да се разбере по интуиция - нито убедено да твърдя, че е инсценировка, нито пак толкова убедено да съм сигурен в обратното.  

Главното е друго. Категорично ясно е, че опит за убийство от подобен вид, ако става дума за това, е нещо потресаващо на 34-тата година от прехода; в това няма спор. Но и категорично видно е, че...в момента няма кой знае колко смайваща подкрепа за главния прокурор и повсеместно чувство на ужас, продиктувано от вероятността наистина той да се е оказал мишена на атентат, липсва. Тук паралелът с Джовани Фалконе, италианският прокурор, водил битка срещу Коза Ностра и взривен със съпругата и охранителите си през 90'те; паралел, за който мнозина говорят в момента, е съвсем издържан. Защото е паралел на базата на противоположното: атентатът срещу Фалконе е ключов момент за Италия, предизвикал масови брожения и промени, докато вчерашният взрив засега предизвиква мемета в социалните мрежи. И мисля, че е очевидно защо: просто никой тук не е убеден, че главният прокурор е борец срещу мафията. Струва ми се впрочем, че и тъкмо по тази причина вече избуяват всякакви възможни теории, но нито една от тях не допуска официалната версия. Това е от редките случаи, в които да ти идват на ума теории на конспирацията е логично, понеже не ти идва наум, че Иван Гешев би могъл да стане обект на покушение - работата му просто не подсказва за това. В тези неща обикновено има закономерност - колкото повече прокурорът притиска крупната престъпност, толкова по-вероятно е нещо подобно да се случи. Но ние не сме забелязали първото - затова и се съмняваме безкрайно във второто. Забелязали сме единение на властите, единение на капиталите. Неизбежно следствие е тъкмо по тази причина сега да мислим конспиративно.  

Факти и митове около бомбата срещу Иван Гешев: Бивш сапьор и лейтенант анализира данните до момента

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес