Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влезли няколко Златки в един парламент. И измислили Домовата книга

23 август 2024, 08:38 часа • 4967 прочитания

Влезли няколко Златки в един парламент. И измислили Домовата книга. Точно така звучи днешната ни ситуация - блокаж с възможностите за служебен премиер, за който блокаж, уви, не е виновен Румен Радев.

Тази задънена улица можеше да бъде предвидена от великите ни законотворци. До нея се стигна след редица целенасочени ходове да се орежат правомощията на президента, предприети уж за добро. Положени бяха много усилия, сглобката се оказа от полза и Конституцията беше променена.

Още: Президентът към медиите: Вие кого ще ми посочите за министър-председател?

И днес това, което имаме като резултат, е просто поредният виц, в който сме се озовали, драги зрители.

Нямат край Златките и това си е!

Нагледаме се на две-три, идват още двайсет. И все с напъни за законотворчество и законопроменяне.

Толкова ли беше трудно още преди да се въведе Домовата книга да се предвиди, че банкерите са хора, крайно неподходящи за политическа длъжност, колкото и висока да е тя? Или цялото театро беше заради близкия до Пеевски Петър Чобанов?

Толкова ли са компетентни ръководните кадри на Сметната палата, та се оказаха сред подходящите за служебен премиер? И за какво, впрочем, беше нужно изобщо да се прави подобен списък?

Да ограничиш правомощия е едно. Да вкараш управлението на страната в безизходица - съвсем друго.

Вярно е, че чрез служебните правителства Радев се оказва един доста дълго управлявал политик. Но също толкова е вярно, че за това са виновни останалите политици, а не той.

Още: Радев: Ако се стигне до служебно правителство, ще карам по домовата книга

Отвращавайки хората от гласуване, те постигат именно този умопомрачителен резултат, който днес наричаме политическа криза - твърде нестабилен парламент, никаква възможност за мнозинство и абсолютно минимална - за служебен премиер.

Тласкайки усещанията на хората в тази посока, родните политици ги карат да се замислят дали пък не е по-добре обратното - не да се режат президентските правомощия, а да се уедрят? Че и щом тия в парламента само се дърлят по цял ден, защо да не я махнем тази парламентарна република? Даваме всичко в ръцете на президента и да се оправя.

Да, огромната маса от хора вече точно така разсъждава. И като нищо ще хукне след първия, който го предложи достатъчно членоразделно.

Още: Кой предложи текстовете в Конституцията за служебните премиери? Христо Иванов разяснява (ВИДЕО)

Ако искаме да запазим сегашната форма на управление, спешно трябва да предприемем саниране на политическата система. Партиите трябва да си дават сметка, че станем ли президентска република, с тях е свършено - край на субсидиите, на порциите, на сглобките и прочие благинки. И да се вземат в ръце, защото дотук е все излагация. Хеле пък с Домовата книга...

Това саниране е добре да започне точно от нея - още в самото начало на следващия парламент да оправят това недоразумение. Иначе ще прелитат ниско над главите им разни служебни премиери, докато прелети и някой политически изтребител, когото даже няма да видят.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес