Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вечно ли ще си мълчим по информации за злоупотреби в банковия сектор?

09 февруари 2015, 11:33 часа • 4641 прочитания

Измина вече седмица, откакто в блога „Финансови смислици”, който е на журналиста Мирослав Иванов, изтече информация, че сегашният директор на „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е изтеглила 64 хил. евро от КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор. Новината се появи само в някои медии и не беше припозната като важна от обществено значение информация.

Коментар на редактора

Дали Кордовска действително е направила това, което твърди Иванов, не е ясно. Ясно е обаче едно – подозрителното мълчание. Защото точно предишният управител на „Банков надзор” Цветан Гунев сега е клиент на правосъдието и това стана факт при избухването на скандала с КТБ.

Г-жа Кордовска може да е напълно невинна. Може обаче и да не е. И точно заради втората възможност е крайно абсурдно мълчанието ѝ, както и мълчанието на БНБ. Защото като управител на „Банков надзор” г-жа Кордовска заема публичен пост, с преки отговорности към обществото заради естеството на работата си. Именно заради това е редно тя и/или БНБ да вземат отношение по въпроса. Прокуратурата също.

Защо обаче нито една голяма медия, нито една голяма телевизия не обели и думичка по въпроса? Нима това не е тема от обществено значение? Половин година КТБ беше на топа на устата на всички медии у нас. Но когато дойде ред да се задълбае по сериозна тема, изведнъж мълчанието е оглушително. Дали заради страх, дали заради корпоративни интереси – факт е, че случаят с г-жа Кордовска обикаля само по блогове и социални мрежи в ограничен обхват.

Actualno.com вече изпрати на официалния имейл на БНБ следните въпроси - дали г-жа Кордовска или БНБ ще коментират въпроса? Ще има ли реакция спрямо г-н Мирослав Иванов, който публикува твърдението - лъжа ли е то или истина? Сезирана ли е прокуратурата и има ли разследване - срещу г-жа Кордовска, срещу г-н Иванов за клевета или и срещу двамата? Надяваме се седмицата мълчание от институциите по въпроса да не стане завинаги. Друго не ни остава - освен една надежда.

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес