Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сълзите, уроците, мечтите: Игрите, написали историята на нашето поколение

11 август 2024, 16:36 часа • 2391 прочитания

През онзи горещ август преди 4 години споделяхме кадрите на българските лъвици, които донесоха медалите от Токио 2020. И ето ни днес в края на Игрите в Париж 2024, в които поколението ни преживя своята искрена радост и заслужени сълзи от емоции - изпращаме най-успешната Олимпиада за България през новия век.

Най-големият спортен форум докосна и най-отдалечените и незаинтересовани и ни напомни, че спортът е изключително много любов и радост, но и изключително крайна, понякога дори физическа болка. Трите основни урока, на които ни научи Олимпиадата:

🥇.

Игрите създадоха нови послания, напомниха и за фундаменталните такива. Сред тях най-важният остава този, че геополитиката и наративите, хомофобията и цинизма, расизма и речта на омразата - всички те си приличат по това, че нямат място на спортния терен. Този общоизвестен принцип явно все по-трудно ще среща разбиране сред онези, които на практика не усещат със сетивата си безграничността на постулатите на спортната наука и на уроците, които тя ни учи не като фенове, а като човеци.

В този смисъл е полезно докато сеем омраза и преди да си татуираме Ботев, да го прочетем: "Защото преди всичко трябва да сме човеци, после българи и патриоти". Спортът заличава различията, обединява различните етноси, религии и националисти и поддържа принципът на равния шанс за всекиго.

🥈.

Неописуемото щастие, гарнирано със задължителната доза клишета, съпътстваха седемте ни медала - рекорд, който не е постиган този век. В този смисъл обаче няма да се уморя да повтарям, че спортът е щастие, но и болка. Именно затова тази наука е световен феномен - тогава, когато е най-трудно, се научават най-трудните уроци от най-трудните състезания. Поуките за Стиляна Николова, ансамбълът ни по художествена гимнастика и за плувците ни показаха, че характерът на боец и цената на мечтите се проявяват в най-трудните мигове, а най-големите знаят как да се изправят именно тогава.

🥉.

В неделя вечер Боряна Калейн и Семен Новиков ще развеят гордо българското знаме пред света и ще покажат, че зад трибагреника стои една история за смелост, научени уроци, чувственост и безрезервна вяра в героите на днешния ден. История за най-обичаната и разпространена наука в света, от чиито уроци знаем колко може да боли, но и колко сладко може да е.

Благодарим ти, Париж 2024! 🤍💚❤️

Автор: Ивайло Илиев

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес