Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев се ядоса, значи губи - засега

16 юни 2023, 09:39 часа • 21408 прочитания

Президентът Радев дотолкова се ядоса, че реши да прави напук на новото правителство. Доста смешно и детинско поведение на човек, който се води държавен глава. Може и да не му е по вкуса да има редовен кабинет и да си прибере хората от властта, но това е положението.

ОЩЕ: Всички областни управители подадоха оставка

Явно твърде дългото упражняване на изпълнителна власт му е дало причини да си мисли, че може и завинаги да си я упражнява. Да, ама не. Парламентарната република надделя над сценария за установяване на някакъв вид еднолична власт. Поне засега. Това видимо дразни Радев. Първо напусна парламента преди клетвата на новоизбраното правителство - едва ли е поради лошо възпитание, по-скоро беше знак за пълен игнор. После по команда обезглави министерствата, прибирайки си всички заместник-министри. Не че не е правилно, но всяко ново управление има нужда поне от няколко седмици за успешно приемане от предходните шефове във ведомствата.

И малко му беше това, та вдигна на крак всички областни управители, които вкупом подадоха оставки. Много приличаше на някакво военно показно, имащо за цел да покаже кой кара влака. Само че Денков не се впечатли особено и припомни, че областните управители си имат функции, няма как от раз да бъдат сменени и това ще стане поетапно.

"Не трябва да има политизиране на тази позиция. Областните управители представляват държавата в съответните региони и не изпълняват задължения на отделна политическа сила или отделно лице, което ги е назначило", каза премиерът. В превод това означава, че той е напълно наясно със скроената му шапка. И няма как да е иначе - Денков е умен човек и премина през сериозна закалка.

Твърде демонстративни са ходовете на Радев, колкото и да са нормални от законова гледна точка. Така може би кръгът около него се надява да затрудни максимално работата на държавата и тогава хората да си кажат колко хубаво е било при служебното правителство и да закопнеят пак да има такова.

Само че хората не са идиоти. И отлично виждат накъде вървят нещата - към добавяне на правомощия към президентската институция. Нещо, върху което са концентрирани доста усилия от страна на всички проруски настроени партии и политици. Нито една от тези с твърда евроатлантическа ориентация не подкрепя подобна идея или поне не го прави така открито. Защото парламентаризмът е базисно завоевание на демокрацията и всяко негово неглижиране е стъпка към тоталитарна власт от азиатски тип.

Проблемът е в това, че далеч не само президентът иска президентска република. Как бавно и полека сред управленските приоритети се вмъкна конституционната реформа, забелязахте ли? Сигурно сте забелязали и кой влезе в конституционната комисия. Да, Пеевски. Какво точно ще променя той в Конституцията? Засега нищо членоразделно не е артикулирал.

Ако и това не е достатъчно ясен знак какво се крои в държавата, здраве му речи.

Не че сегашната ни Конституция е съвършена, но да видим детайлно кой какво иска да променя. За ПП е ясно и нееднократно заявявано - фигурата на главния прокурор е най-важното нещо в бъдещите промени, защото на този човек е дадена свръхвласт.

Какво обаче искат опонентите му - не е ясно. Контра на ПП - ясно. Но сигурно има и други неща, не по-малко значими. Битката ще е кървава и областните управители с демонстративните си оттегляния са просто фон за нея. Просто мафията не иска да пусне от железните си прегръдки държавата, от която изцежда всичко.

Но има и добра новина след истеричните действия на Радев с оставките в средния ешелон, подадени по негова команда. Видимо е ядосан. А това значи само едно - губи. Поне засега.

ОЩЕ: "Радеви уроци по държавническо поведение": Лена Бориславова за напускащите областни управители

Автор: Стефан Стефанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес