Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пръчът" и "Семката" да се помолят на "Отчето" да смени "Памперса" на министъра, че се не трае

21 октомври 2024, 13:38 часа • 881 прочитания

Седмите парламентарни избори за 3 години са напът да поставят на фокус по безпрецедентен начин темата с честността на вота и манипулациите на резултатите посредством купения и контролиран вот.

Свидетели сме на предизборна кампания, в която за първи път станаха публично достъпни стряскащо дълги списъци с потенциални купувачи на гласове с все по-стряскащи прякори и с все по-стряскащо дълго криминално минало. Забележете - списъци с конкретни лица, конкретни региони, дори конкретни суми, които се раздават за престъпления - данни, които все така никой не е отрекъл нито от посочените, нито от някой от останалите политически субекти. Списъци, за които обаче МВР остава с широко затворени очи.

Още: "Това трябва да го каже МВР. МВР нищо не прави": Кучетата си лаят, купуването на гласове върви

Докато ни рекламира шумно на практика изпразнени от съдържание полицейски акции и докато се обижда на исканията за оставка, вътрешният министър Атанас Илков умело поддържа доста успешен медиен наратив, който за нас, журналистите, е ясен от години. Това е методът с медийните димки и пушилки, които са ефектни, замъгляват погледа и съзнанието и насочват погледа в друга посока. Пример: задържани за купуване на гласове са 200 лица, но нито едно от тях не е в "онези" списъци най-малко по две причини. Първо, задържаните са най-обикновените "дребни рибки", а не дилърите или най-главните организатори на крупните схеми и второ, задържат се лица, които от години се "профилактират" преди всички избори, а резултатите са едни и същи - нулева ефективност и пълна толерантност. Новият момент на тези избори е свързан и с данни за пряко полицейско участие и покровителстване на схемите за купуване на гласове - публични данни, които отново никой не отрече убедително.

Избори на кръстопът

В последните часове преди изборния ден следва да допълним тази мрачна картина и с още няколко черни краски. Оказа се, че дезинформацията и компроматите се превърнаха също в неизменна част от обществения и политически диалог - уродливи проявления, които могат да нанесат трайни щети на качеството на демокрацията в България.

Ще кажете, че тези думи звучат патетично. Че са клише. Истината е, че дори закъсняхме фатално.

Защото и последните бариери пред превземането на вота са напът да бъдат заличени почти силово. В такъв продължителен и трудно предвидим изборен цикъл задачата на журналисти, изборни експерти и специалисти е трудна, а работата - изтощителна и често неблагодарна. Ето защо, в много страни по света, включително и в региона на Източна Европа, професионалистите, ангажирани с отразяване и следене на изборния процес, ще обединят сили в предизборни коалиции за проверка на фактите и на тези избори у нас.

Още: Има ли МВР кураж да хване не само купувачите на гласове, а и поръчителите

Actualno.com за пореден път се включва в този процес с надеждата обмяната на информация и ресурси за дезинформационните наративи, изборните измами и манипулации, активните мероприятия, насочени към компрометиране на изборния процес и демократичните принципи и др. да не опорочат и тези избори. Ще го направим с ясното съзнание, че само качествената информация, борбата с политическите разкази и силният вик и призив за активно гласуване на 27 октомври могат да опорочат сметките на хората с прякорите.

Защото колкото повече бойкотираме изборния процес, както направиха варненци на частичните местни избори на 20 октомври (бел.ред. с 11% избирателна активност), толкова повече "Пръчът", "Семката", "Отчето" и "Памперса" ще постигат с лекота задачите, които са им поставили някой феноменални политико-икономически субекти.

Автор: Ивайло Илиев

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес