Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът с летящ старт: Велик цитат на Пеевски, Рашидов пак е мил дядо, Гешев съединява властите

12 април 2023, 11:41 часа • 10086 прочитания

Първият ден в парламента все повече прилича на първия учебен. Тоест, една приповдигната атмосфера, в която заучените фрази, обичайните клишета и отскоро време - селфита в кулоарите, изпълват бодро деня. И както на първия учебен ден чуваш кой какво говори, но не го отразяваш особено, нещо подобно става и сега.

Ето малко примери. Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че партиите трябва да търсят компромиси и обединителни центрове. Според нас на никоя от партиите никога не й беше хрумвала подобна идея и сега, поощрени от служебния премиер, от самото начало ще седнат в кафенето и ще намерят обединителни центрове. Всичко точно.

След това - депутатите от "Възраждане" пак седнаха демонстративно на химна на ЕС. Предполагам, че до няколко дни ще завалят допълнителните им усилия в тази посока - тук там в парламента ще вземат да изчезват европейски знамена. Лесно ще откриете къде са - депутатите от "Възраждане" ще си качат на стените във фейсбук какво са направили със знамената, като по този начин ще преобърнат цялата геополитическа карта. 

Нататък - Лена Бориславова се отказва от депутатското си място, по същия начин, по който обикновено правят Слави Трифoнов, Делян Пеевски, понякога Бойко Борисов и немалко други. Практиката е изключително нелепа и позволена от закона, така както много други нелепи неща са позволени от закона. Накратко идеята е много хора да гласуват за теб, но ти да не станеш депутат, понеже по принцип не си имал такова желание, но си изчакал първо да гласуват, а после да ги разочароваш - когато вече е късно. 

Появи се, разбира се, Делян Пеевски, и каза нещо велико. Ето ви цитат: "Надявам се, че политиците ще се събудят и ще направят правителство. Иначе все повече се обезсмисля да идваме тук и да разочароваме". Коя е най-забавната фраза тук? "Все повече се обезсмисля да идваме...". Пеевски - ти отиде на пет заседания в последните пет години и вече "все повече се обезсмисля" да ходиш? 

Да не забравяме Вежди Рашидов. Той, досущ като Гълъб Донев, (ето вече сте забравили неговото изказване), заяви, че "политиката е низ от компромиси". Тази фраза за втори път се опитва да влезе в мислите ви, но те продължават да я низвергват и само след няколко параграфа ще сте я забравили. От Рашидов така или иначе може да очакваме обичайното - ролята на мил пенсионер, за която вече разказвахме.

Йордан Цонев заяви, че от ДПС ще направят всичко възможно да има правителство - така сякаш това не е и без това ролята на ДПС в българската политика. Как най-кратко се разказва Преходът? Така: ДПС правят всичко възможно да има правителство. Само че сговорчивостта винаги има цена.

Главният прокурор Иван Гешев пък заяви, че случващото се в последните години е обидно за народа, като ако не беше пояснил, че според него става дума за невъзможността да се състави дългосрочен кабинет, бихме решили, че става дума за самия Гешев, като нещо случващо се - и обидно за народа. Отново ви напомням, че вие забравихте за това, че Гълъб Донев е призовал за консенсус, така както Вежди Рашидов е призовал за компромис, и за да затвърдим идеята, дойде ред и на Гешев - той призова лозунгът "Съединението прави силата" да бъде спазван, защото около него се създава държавността ...и т.н., сещате се. Тук само трябва да допълним, че Гешев има сериозен принос към идеята за съединението; той например добави ключовата и незабравима реплика, че разделенето на властите е дясноекстремистка идея. Затова - съединение на макс; депутати, прокурори, съдии, бизнеси, медии, улични кучета; необходимо е единствено съединение. Всичко друго е обидно за хората.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес