Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освободената арена срещу Борисов очаква новите си герои

21 юни 2023, 11:42 часа • 8763 прочитания

След като ПП-ДБ освободиха най-важната политическа ниша - на атаката срещу ГЕРБ и Борисов, неминуемо се случи и най-логичното: парламентарната подкрепа за тях спадна от около 24,% до 19 %, установи проучване на "Тренд".

Разбира се, използвам думата "ниша" съвсем цинично, защото, както се чува в прословутия запис, нещата там се фразират в този стил - "маркетингов враг" по адрес на ГЕРБ и т.н. А всъщност въобще не става дума за "ниша". Демонтирането на модела на Борисов е от фундаментално значение, абсолютно задължително за всяка политическа сила, която действително е включила думата "промяна" в речника си за нещо повече от парлама. Пак в записа Асен Василев заяви, че не можел да прецени дали става дума за win-win или lose-lose, ако направят коалиция с ГЕРБ. Тъкмо обратното е вярно и последното социологическо проучване го потвърждава: има едно-единствено нещо, което да може да се прогнозира с приблизителна точност и то е, че от ПП ще има сериозен отлив. Само за няколко месеца отливът вече е 20% от избирателите. 

В същото време ГЕРБ са спаднали само с около един процент. Това също бе напълно предвидимо. Електоратът там е проверен: не се впечатли, не се впечатлява и няма да се впечатли от каквито и да било скандали, които за над десетилетие са вече неизброими и всички носят подписа на Борисов. Дори и "барселонското" дете да носи неговото ДНК, (доста вероятно, защото ако не беше така, Борисов нямаше панически да се дърпа всеки път от това да се направи проверка и отдавна щеше да е излязъл генетично чист от цялата работа) от това няма да дойде особено електорално разочарование. Не беше ли ясно от самото начало, че коалицията няма да повлече вота за Борисов, но ще дръпне чувствително надолу този на предишните борци срещу него? 

Нататък: макар и бавно подкрепата за "Възраждане" расте. Както беше казал отново Асен Василев преди изборите - "ако направим коалиция с ГЕРБ, "Възраждане" ще станат първа политическа сила". И след изборите направи коалиция с ГЕРБ. Сега може да слеем двете безумия и да попитаме: ако е предварително ясно, че от коалиция с ГЕРБ ще започне сериозен отлив от партията ти, и ако е пак предварително ясно, че същата коалиция ще изстреля "Възраждане" още нагоре, не е ли това крещящо предупреждение да не правиш въпросната ротационна схема? И също: как например демократите ще набавят престижа си отново, при положение, че освободиха площада за атака срещу Борисов и го връчиха на други? У нас избори се печелят само по този начин - с атака срещу ГЕРБ и това е съвсем закономерно. Да преотстъпиш основната арена на политическия успех и да слезеш доброволно от нея, особено при положение, че представляваш това, което се нарича "млада партия", не е нещо, което да не се наказва жестоко. Три месеца по-късно и пет процента по-малко това вече се вижда - всяка предварителна очевидност неминуемо става факт. 

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес