Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови начала за стари тарикати: Как партиите да поемат по нов път

01 октомври 2024, 08:38 часа • 702 прочитания

Гладко изтъркан е лафът за новия бардак, който не се правел със стари обитателки, нали. Обаче ненадейното завземане на Пеевски на ДПС и титулуването му като Ново начало ни предизвиква да си представим и други масови нови начали и любопитни рестарти на партийни субекти. Например:

ГЕРБ-Ново начало

Цветанов, този човек, който липсва сериозно на политическата сцена най-вече с това, че остави Кирил Петков на практика да завземе първенството по филологическа немощ и ни лиши от един зрелищен сблъсък на достойни съперници - този Цветанов е вършел друго. През цялото време е събирал компромати срещу Борисов и заедно с Пеевски с един удар сега възнамерява да постави новото начало на ГЕРБ. Борисов от раз се превръща в онова, което беше - "неформален лидер" на партията, тоест, нещо като "почетен председател". Оттам насетне маршрутът е познат.  

БСП-Ново начало

Новото начало на БСП в момента най-добре описва изречението, с което започнахме. Но може да бъде още по-ново. Какво му е на Георги Първанов например? Все ще се намерят хора, които да изпитат носталгия по Георги Първанов, защото - тук, вярвам, ще се съгласите със силния аргумент - по какви ли не дивотии вече се изпитва носталгия, що пък да не се изпита и по Първанов. Както правилно се досещате, няма голямо значение кой стои начело на абревиатура на доизживяване и финално доопоскване. 

ПП-Ново начало 

При положение, че промяната непрекъснато продължава, е много трудно да се поставят нови начала - та нали същността на промяната е, че тя всеки ден се обновява. При толкова много свежест и обновителна енергия не е лесно да си представим някакъв супер рестарт, като в предишните случаи. Но да опитаме: не е ли време Даниел Лорер най-сетне да получи лидерството там. Той завинаги остана в историята с репликата, че Пеевски се е променил за добро. 

ДБ-Ново начало  

Тук ще трябва да си дадем сметка за един категоричен факт: че избирателите на ДБ в коалицията ПП-ДБ вече би трябвало да са по-голямата и градивна част от нея. Отливът от въпросните 300 000 на последните избори бе съставен от един плаващ електорат, който ПП бяха решили в изблик на необяснимо самочувствие, че се е превърнал в техен и им стои зад гърба. Съответно новото начало на ДБ е ясно - като лидерска формация в коалицията. 

ИТН-Ново начало

Вече четири години минаха, откакто Трифонов продължава да прави политика като в заложническо видео на Ал-Кайда - на диван, със статуси, и никой никога не го е виждал, освен Тошко Йорданов. Как се прави ново начало в ИТН при такова хронично еднообразие? Трябва ни Росен Петров. Той твърде много се потопи в историята, прекалено задълго потъна в нея, а ето че сега щом Бареков води листа на Доган, значи е дошло време и Петров да се активира - надяваме се, че помните този дует от близкото минало, а ако не го помните, какво от това, нищо не сте загубили.

Възраждане-Ново начало

Достатъчно време вече измина, откакто "Възраждане" са на сцената, за да се мислят нови начала и там. Волгин, струва ни се, би бил идеален да щипне парченце от партията, защото е набрал инерция - от радиото към европарламента, а после и назад. Тук има само един препъникамък - че никой не би искал да разпадне институция, която за няколко години те превръща в милионер. А може би именно това е най-сладкото: да я разпаднеш точно, когато те направи милионер, за да не направи милионер никого друг след теб. Какво ново начало само. 

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес