Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купуване на гласове: Нищо не ми хрумва, незаконно е

10 октомври 2024, 11:25 часа • 415 прочитания

Напоследък започвам всяка сутрин и то от рано с купуване на гласове. Репортажи и коментари по темата с това купуване гледам, да не решите друго. Но като я слушам и преслушвам темата, защо пък да не го решите – този бизнес излезе нещо, в което участници бол, без тенденция да намаляват: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК).

Аха съвсем да си зарежа сутрините, но се сетих нещо важно – при толкова говорене в най-големите телевизии, а в България ВСЕ ОЩЕ телевизията е най-широко ползваният източник за получаване на информация, защо поне имена не се посочват? Правилно се сетихте (или не) – не трябва да се клевети, не е законово.

По тази законова-логическа нишка обаче не трябва и гласове да се купуват – не е законово. А че купуването на гласове не изчезва изглежда е ясно, даже на телевизиите. И тогава какво – не трябва да се купуват гласове, обаче се купуват, не трябва да се посочват имена кой го прави, защото може да ги наклеветиш.

Винаги съм вярвал в демокрацията като начин на живот. Да имаш правото да избираш е най-висшето право. Обаче трябваше да дойдат вече 35 години преход, за да се изясни кристално ясно – с това право върви и отговорността какво избираш. Каквото избереш, това ще получиш. Като избереш да вземеш едни пари сега за гласа си, до следващите избори нищо друго няма да получиш. Напоследък това е повече далавера, защото изборите са през няколко месеца, но с до 500 лв. в най-добрия случай няколко месеца можеш ли да изкараш?!: Цветан Цветанов назова тарифата за купуване на гласове за избори "есен 2024"

Купуването на гласове е сериозна пречка за правото да избираме. Но покрай него се замислих за друго – ние всъщност гладни ли сме или сме достатъчно сити, щом пасивността вече ни е превзела отвсякъде? Сиромах човек – жив дявол, казва народът. С други думи, като ти пари под краката, все ще намериш изход. Явно не ни пари – надебеляли сме много, затова не се помръдваме да потърсим изход. Да не правиш нищо не е изход.

Но какво да направим, че да е законно? Площадът го превзеха тези, които не понасяме: Опустелият площад, превзет от Доган и Пеевски

Незаконно е да кажа – по същата тази логика, поради която не е законно да се купуват гласове. Обаче не може когато е еднакво, да е винаги различно. И затова си спомням друго – законът и правото са възникнали, за да живеем всички заедно и да сме достатъчно доволни, че да се търпим и да не си раздаваме юмруци, ножове, мечове, пушки, ракети периодично, като ни свърши търпението. Законът и правото свършват там, където свършва търпението на мнозинството. В България мнозинството гласоподаватели не гласуват. Това не стига – ако стигаше, нямаше да си говорим за купуване на гласове. И за политиците ни.

Какво стига ли? Нищо не ми хрумва – защото това, което е отвъд закона и правото, е онова с юмруците, ножовете, пушките ... То може да е френската революция, може да е и болшевишката. Резултатът зависи кой колко си дава сметка за отговорността. В България е ясно за отговорността – все пак едно от лицата на борещата се да стане втора политическа сила говори, че Китай ще дойде да ни построи магистралите, само да ги няма "евроатлантиците". Вие в Дядо Коледа още ли вярвате - явно да, след като тази партия отива да стане вече номер 2 ...: Сблъсък на визии за икономиката: Асен Василев, Делян Добрев, Валери Жаблянов, Цончо Ганев

п.п. Излъгах – хрумва ми едно нещо, че да не минаваме на фазата от юмруците нагоре. След като ние осигуряваме парите на тези, които коват законното, остава май да спрем? То и това е незаконно...

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес