Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корупцията и истерията, не "боксьорката-мъж", повалиха Светлана Каменова

04 август 2024, 13:52 часа • 12233 прочитания

Българската представителка в категория до 57 килограма в олимпийския боксов турнир в Париж Светлана Каменова загуби от Ю Тин Лин, Тайван – на четвъртфинал. Така Каменова не можа да стигне поне до бронзов олимпийски медал. Зад тези две изречения, които обобщават важна спортна новина обаче се крие много повече: След безобразно съдийство: Каменова отстъпи пред Лин Ю-Тин и приключи в Париж 2024

Джендър истерия

Заедно с Имане Хелиф, Тин беше обявена за "мъж" и това предизвика истинска истерия в боксовия турнир. И за двете се знае, че са родени жени, само че имат "мъжки хромозоми" ХУ. Официално не е известно да са обявявани публично генетични тестове, които да го доказват, но лицето на Международната боксова асоциация Умар Кремльов (да, руснак е, разследван за корупция в бокса и о, каква изненада, приятелче на Путин - има си орден "За заслуги към Отечеството", разбирай заслуги към Путинова Русия) го каза.

Темата с половете и кое е естествено е отдавна отправна точка и силен коз на пропагандата на руския диктатор Владимир Путин. Тя е изключително удобна – защото хората винаги се страхуват от "неестественото". Няма как да е естествено да си жена, а да имаш "мъжки" хромозоми (те влияят върху развитието чисто физически)? Толкова щеше да е хубаво, ако беше така просто – само че в природата не е така и хора, които не влизат в рамката "мъж – жена" както е "общоприето", не са невероятни изключения.

Дали Тин и Хелиф са точно такива случаи или са тъпкани с хормони по изкуствен път, или пък е съчетание и от двете, никой не може да каже като факт. Защитата на лични данни и отпадането на генетични тестове от 1999 година за олимпийските игри са това, което е непреодолима бариера да се разбере. Естествено, на първо място е и правото на личен живот т.е. да не ти гледа цялата планета в гащите. Когато обаче става въпрос за неща, които имат обществено отражение, редно е да бъде намерен начин да се изчистват неяснотите: Странният случай с Имане Хелиф и "боксьорките-мъже"

Вината на МОК

Че политическата пропаганда, която иска да промени света с оръжията, на които може да разчита, се развихри, е факт. За "другарите" е ясно – но и МОК носи не по-малка вина. Защото вместо да е безпристрастен арбитър, олимпийският комитет "бута" сюжета за равноправието в полза на Халиф и Тин и с този сюжет осигури абсолютен съдийски комфорт, специално за Тин. Много добре се видя в мача на Светлана и Тин (гледайте пълен запис, ако не сте, сигурно онлайн ще намерите) – никакво "мъжко" превъзходство нямаше на тайванката, никакви "чудовищни удари", които Каменова да не може да понесе, защото са нанесени от "мъж". Светлана я би, да ползвам този хубав нашенски израз – като маче у дирек. Но съдиите хем се направиха, че не видяха, хем не наказаха и то на няколко пъти мръсни трикове от Тин – удари с лакти, с глава. Това са неотсъдени наказателни точки, които още повече затвърждават победата на Светлана. И те се случиха, защото МОК вместо да гледа наистина за равнопоставеност и напред да продължават тези, показали повече, избута специално Тин поради политическата война. Което изобщо не е чудно – и МОК, и ФИФА, и УЕФА, и коя ли не по-голяма спортна асоциация са хващани многократно какво е най-важно за тях: Паричките! Корупцията е бърз начин да си ги набавиш.

Големите губещи

СНИМКА: Getty Images

Те са ясни – и Светлана Каменова, и Ю Тин Лин. Защото Светлана показа повече и по-добър бокс на четвъртфинала, но беше ограбена от съдиите. Защото Ю-Тин печели не заради качества, даже не заради "мъжка сила", а заради съдиите. На Светлана ѝ взеха олимпийски медал. На Ю-Тин не ѝ остана професионална чест.

От истерията с джендърството печели Путинизма. От истерията с джендърството печелят и тези западни елити, които го налагат в случаите, в които това изобщо не е обективно тема, въпрос и проблем – съветвам да прочетете тази статия и да изгледате филма, образователно: "Какво е жена?": Филмова сензация, която взриви мрежата (ВИДЕО). И да не забравяте, никога - двете страни милеят за едно и също – не за обществена справедливост, а за власт и пари. Власт, на върха на която да са те. Разликата е само в похватите и инструментите – от едната страна: ние сме само мъже и само жени; от другата страна: ние сме равни във всичко, но едни са по-равни от други.

И е хубаво да мислим

Черно-бялото и бяло-черното рядко е това, което се случва около нас. Затова и особено хора като коментатори по БНТ носят много сериозна отговорност какво приказват. Няма да посочвам името на "колегата" от националната телевизия, която издържаме всички ние с данъците си, и който коментира мача на Каменова с Тин. Но той не се държа като професионалист и внуши, че Каменова губи защото се бие с "мъж", а не защото всичко се политизира и е пределно ясно кой печели, както посочих по-горе. С цитати за представянето на "колегата": "Аз винаги съм бил безпристрастен. (...) Тази среща изобщо не биваше да се състои. (...) Светла показа, че може да ГО вдигне (противника, при един клинч). (...) Ще ми се да ГО видя как ще изглежда Лин Ю-Тин срещу Хавиер Ибанес, защото там МУ е мястото. (...) Господ ще съди тези, които си позволяват този произвол. (...) Да му ГО дадат медала на Лин Ю-Тин да МУ се радва".

Истерията до добро не води – само разумът! Макар че толкова ти се иска да цапнеш един юмрук в лицето на виновния...

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес