Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво става в главата ни докато пазаруваме?

22 ноември 2013, 09:45 часа • 6466 прочитания

Когато пазаруваме, кое ни ръководи – разумът или емоциите? След посещение в голям супермаркет, когато установим, че сме похарчили двойно повече, отколкото сме планирали и при това сме купили неща, които съвсем не ни трябват, установяваме, че май са ни ръководили емоциите. Дали е така и какво точно става в главата ни, когато попаднем в магазина, са решили да проверят група британски учени, планирайки интересен експеримент, съобщава The Telegraph.

За да установят какво се случва в мозъка на купувача по време на пазаруване в супермаркет, изследователите ще използват компютърна томография.

Мозъкът на потребителите ще бъде сканиран, докато те извършватвиртуално посещение в магазин. По този начин учените ще разбераткак реагират хората на разпродажбите и различните маркетингови ходове.

Предишни проучвания вече са доказали, че след 23 минути престой в супермаркета купувачите престават да слагат в количката продуктите, които предварително са планирали да закупят. Причината за това е, че в този момент започва да действа онази част от мозъка, която отговаря за емоциите и човек е по-склонен да взема спонтанни решения. След 40 минути пък човек съвсем престава да действа рационално. Това е и една от основните причини всеки пети потребител да купува стока от специалните предложения на магазина, дори да не се нуждае от нея.

„От предишни проучвания знаем, че мозъкът на човека действа нелогично, когато се сблъска с изобилие от информация – както често се случва в обикновения супермаркет. Сега намерихме надежден начин да проверим тези резултати и точно да разберем, какво става в мозъка на човека, докато прави ежедневните покупки в магазина“, коментира Филип Адкок от компанията Shopping Behaviour Xplained и един от авторите на новото изследване.

Участниците в експеримента ще имат възможност да покарчат 80 фунта стерлинги, докато извършват виртуална разходка в магазина.

Те трябва да изберат онези стоки, които биха купили по време на реално посещение в супермаркета, като в покупките трябва да има както такива на редовни цени, така и други от разпродажби. Резултатите ще бъдат обявени в най-скоро време.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес