Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И какво от това?

04 декември 2019, 12:08 часа • 5243 прочитания

Върви ли към необратим упадък Европейският съюз? В упадък ли е въобще или във временна криза? Или всичко това са измислици на руски тролове и националисти, мечтаещи да се докопат до властта?

Както винаги, истината не е еднозначна, но няма как да си затваряме очите за очевидни неща. И най-очевидното може да се резюмира така – какво от това?

Какво от това, че следващият главен прокурор Иван Гешев хич и не беше посрещнат топло в Комисията по граждански права на Европейския парламент и беше поставен в ситуация да отговаря на доста неудобни въпроси? Какво от това, че беше питан за "Апартаментгейт" и докъде я докара прокуратурата по сагата – до под кривата круша! Какво от това, че беше засегнат въпросът дали Гешев не е действал в изгода на обвиняеми, за да получат по-леки присъди? Какво от това, че беше питан как точно беше избран? Какво от това, че е достатъчно само да погледнеш кои и какви индивиди го подкрепяха, за да се роди смешката, че един от слоганите по плакатите им "Гешев значи свобода" носи изключително буквален смисъл?

Тази сутрин известният правозащитник Михаил Екимджиев много точно каза, че в ЕС се действа с мек подход на натиск. Само че този мек натиск не е достатъчен и точно това носи разочарованието! Просто е – като вървиш по мекото, всъщност приемаш лекото! А като я караш само на лекото, накрая тежкото ти пада на главата много, ама много тежко!

Затова хората се умориха. Затова стана лесно апатията да ни превземе. Съжалявам, не всеки може да е стоик и да отдели цял живот, за да може някога в бъдещето нещата да са както трябва. Този подход би следвало да излиза на дневен ред само когато няма други възможности. ЕС трябваше уж да дава точно други възможности. Но изглежда ги дава твърде, твърде малко и се случват отново твърде бавно и мудно, ако изобщо се случат. И дори може да се каже, че ЕС пречи на окончателната развръзка за затъналата като апартамент под данъчна оценка България. Защото и в Европа се оказа, че все пак по-често е по-лесно да извърнеш накрая очи, въпреки че добре си видял кой кой е! Но пък поне е утеха, че поне в Европейския парламент има кой още да пита КОЙ какво прави в България - защото Европейската комисия официално твърди, че правосъдието ни е наред и няма какво да се занимава с мониторинг.

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес