Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"До Кремъл и назад" - приказка за копейката, която искала да е рубла

28 август 2024, 08:38 часа • 10070 прочитания

Търкулнала се една копейка, потъркаляла се, пък се намерила на Червения площад.

Поседяла малко там, пък се търкулнала обратно, но вече не като копейка, а като рубла.

Така изглежда търкалянето на копейките като приказка. Като реалност е нещо доста по-различно. Една копейка има доста да се търкаля насам-натам, докато стане рубла и това не е нито лесно, нито бързо за реализация.

Още: Трима от "Възраждане", включително Костадинов, са в Москва за форум на БРИКС

Родните копейки също много искат да са рубли или поне скоро да станат нещо по-значимо. Затова и се изпъчиха на Червения площад, че били поканени на големия форум на БРИКС. Демек, ние сме хората на Путин в България, да не стане объркване, за нас да гласувате, ей, останки от Варшавския договор!

Само че дали е така? Купили ли са си билети за представление, за да го гледат като публика, а иначе се представят като част от актьорския състав? Ако е вярно, даже сценични работници не са, щом им се е налагало евентуално да си плащат, за да са част от нещото, заформящо се все повече като политически, а не само като икономически съюз. Не е вярно, поканиха ни, никакви билети не сме купували - ще разказваме, обещават, като се върнат! Даже и видео ще има, според обещанието.

Още: "Възраждане" на форума на БРИКС в Москва: По покана или с купени билети? (СНИМКИ)

Може би това е била и целта на вдъхновителите и организаторите - да се прилепят разни и разнообразни елементи от къде ли не, за да звучи мащабно и внушително.

Впрочем, самото събитие със сигурност е било внушително. Но какво от това? Какво произтича за нас като страна-членка на Европейския съюз? Очаква се да го напуснем ли? Или просто някой иска да ни дърпа в посока, обратна на вече поетата?

И какво означава да "каниш" делегати от страна, която нито е членка на БРИКС, нито има намерение да става?

Още: Нова валута и още нещо: Опитите на БРИКС да спре долара

Русия тепърва ще плаща висока международна цена за агресията си в Украйна и за причинените страдания на невинни хора.

За копейките това обаче отново се оказа доста силен предизборен ход. Съдейки по коментарите във Фейсбук, цялото пропутинско воинство адмирира снимането на Червения площад. Подкрепя и ръкопляска на онези, които ръкопляскат на един православен, целуващ Корана, на един благ човеколюбец, който убива деца.

На други участници лично на крака им отиде, та ги калесва за членство или поне за участие във форума. На нашите им продал билети - да гледат и да се учат.

Е, за предизборни цели снимките на копейки, търкалящи се покрай Кремъл, вършат работа.

Но най-приказният край на тази приказка би бил, ако се сбъдне пожеланието на един от коментиращите - да си останат там, където са се снимали - на Червения площад.

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес