Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да искаш да дариш кръв и да не можеш

12 ноември 2014, 11:27 часа • 4991 прочитания

Почина 24-годишната жена от Средец, която се бореше за живота си в болницата в Бургас с най-тежкото усложнение в акушерството и гинекологията. Вчера бе обявена акция за кръводаряване с призива всеки желаещ да помогне като дари кръв може да го направи в Кръвния център в Бургас.

Коментар на редактора

Само минути след като излезе новината в редакцията се обади жена от провинцията със същата кръвна група, желаеща да дари кръв. Оказа се, обаче, че в града, в който живее няма кръвен център и тя трябва да пътува до областния град.

Поради сравнително късния час транспорта за деня бе изпуснат. Жената сподели, че е готова да тръгне още на следващия ден, но междувременно късно вечерта излезе съобщение, че жената е починала.

Може би кръвта на тази желаеща, нямаше да спаси родилката, чието състояние бе обявено, като крайно тежко, от лекарите. Но кой знае?

Но се оказва, че ако човек има желание да дари кръв той трябва да живее в Благоевград, Ямбол, Враца, Кюстендил, Видин, Лом, Перник, Варна, Добрич, Силистра, Търговище, Шумен, Плевен , Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Русе, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Смолян, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен и София.

Да, това не са малко градове и там живеят не малко хора.

Но може би трябва да се помисли за организация или създаването на мобилни кръвни центрове, които да помогнат на желаещите да кръводарят, но живеят извън населените места, разполагащи с кръвни центрове.

Така помощта ще бъде навременна, а кой знае – добрият пример ще привлече и други хора да дарят кръвта си, за да бъде спасен човешки живот.

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес