Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката за еврокомисар - още един индикатор как гледат на нас

30 август 2024, 08:38 часа • 3884 прочитания

Битката за български еврокомисар твърде лековато се разглежда само в персонален план, вероятно заради бързото развитие на събитията. Личността безспорно е важна, но не е единственото важно нещо в тази процедура. Ресорът е това, което ще покаже колко ни цени Европа и какво точно вижда в България като потенциал. Или поне така би трябвало да бъде.

Засега все още е рано да се каже кой ще е нашият ресор, но неофициално се появи информация за регионалната политика като възможен вариант за българския еврокомисар. Да не забравяме, че ресорът на всяка страна зависи от профила и от експертизата на конкретния човек, предложен за комисар.

Макар че, ако трябва да сме честни, това далеч не винаги се спазва.

Още: Фалстарт и разрив относно състава на Европейската комисия, България поема регионалната политика? (СНИМКИ)

Например, първият ни еврокомисар, заемал длъжността от 1 януари 2007 г. до 31 октомври 2009 г. - Меглена Кунева, получи ресор "Защита на потребителите". До този момент никой у нас не беше чувал тя да има опит в тази сфера. Съдейки по отзивите за нея на европейско ниво обаче, тя очевидно се е справяла добре с тази проблематика. Или поне в Брюксел бяха доволни - зависи и колко политически важен е ресорът.

Кристалина Георгиева беше вторият български еврокомисар, а ресорът ѝ беше повече от подходящ за дотогавашния ѝ опит - "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Заема поста от 2010 до 2016 г.

Нищо изненадващо нямаше в еврокомисарството на Мария Габриел, която за свой късмет нямаше изобщо политически стаж на българска почва. Изградила се като политик изцяло в Европа, тя пое първо ресора за цифровата икономика и цифровото общество - от 2017 до 2023 г, а от 2019 до 2023 г. отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Още: Гергана Паси: Двама от кандидатите ни имат предимство за еврокомисар

И така стигаме до не толкова популярната у нас допреди няколко години Илиана Иванова, която получи същия ресор като този на Габриел. Запознати с процедурите по определяне на еврокомисари твърдят, че Иванова доста късно е обявила, че няма да играе за втори мандат, каквито бяха очакванията. Иначе профилът ѝ напълно отговаря на изискванията на Урсула фон дер Лайен. Освен това и ресорът щеше да се утвърди като българска територия.

Но уви, наложи се партиите бързичко да издигнат свои кандидати и всяка го направи. Доколкото Екатерина Захариева е най-разпознаваемото за европейските институции лице, вероятно има и най-големи шансове. Тя веднъж вече загуби срещу Мария Габриел през 2019 година, но сега ситуацията е доста по-различна и съответно шансовете ѝ са по-големи.

Впрочем, най-доброто, което можем да кажем за българските еврокомисари досега е това, че те нито са попадали в корупционни скандали, нито имената им са замесвани в някакви позорни за страната ни деяния.

На фона на вътрешнополитическата ни действителност това никак не е малко.

Още: ПП-ДБ обяви номинацията си за еврокомисар

Битката за еврокомисар ще е още един индикатор за това как гледат на нас и до каква степен ни имат доверие. Трима от нашите кандидати - Юлиан Попов от ПП-ДБ, а от БСП - Цветелина Пенкова и Драгомир Стойнев, се прицелват в ресор "Енергетика". Разбира се, той би бил твърде добър за нас, а и Европейската комисия би имала твърд партньор с оглед успеха на България в ограничаването на руската енергийна хегемония в района. Само че Чехия тук изглежда много напред с кандидатурата на Йозеф Сикела. Той, като министър на индустрията и търговията, по време на чешкото председателство през есента на 2022 г. събираше енергийните министри от ЕС през седмица, докато накрая ЕС се обедини да купува газ заедно, с което Русия остана зад борда като доставчик и кризата с цената на синьото гориво беше овладяна.

Разбира се, има едно "но" - и то е в това, че у нас се точи една почти безкрайна политическа нестабилност и Европа едва ли би ни дала точно този важен ресор. Сигналите, които излъчваме, са смущаващи. Дано личностите да компенсират това, доколкото могат.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес