Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агентите викат “Дръжте агентите”. Путин харесва това

12 септември 2024, 10:16 часа • 2036 прочитания

Законът за чуждестранните агенти, внесен от “Възраждане”, не е нищо повече от нагледен пример за дистрибуция на кремълски политически продукт. Колкото и да твърдят, че бил копие на американския, няма да убедят никого. Дисциплинирани са и Путин харесва това. Макар че, между нас казано, на Путин не му е до тях и едва ли ги бръсне за копейка.

Трябва да си чистокръвен плоскоземец, за да се вържеш на подобно нещо - всеки, получил над 1000 лева от чужбина, да се регистрира като чуждестранен агент.

И всичко това идва, малко след като “Възраждане” надигнаха вой за някаква несъществуваща ЛГБТИ пропаганда в училищата. Сега дойде ред на НПО-та, медии, сдружения и всички, които не са достатъчно предани на Кремъл. Точно в същата последователност беше прокарана тази “защита на националните интереси” и в Русия.

Още: "До Кремъл и назад" - приказка за копейката, която искала да е рубла

Ние това вече сме го виждали. Преди 80 години. И е завършило зле. Но днес ситуацията изобщо не е същата. Това, което става в Русия, нито има подкрепата на бедната работническо-селска класа, нито пък някой днешен сънародник търчи с ентусиазъм да се снима като копейките пред Кремъл вместо пред Колизеума.

Не може да се отрече на Путин, че има известен пробив тук-там. В Тбилиси обаче имаше масови протести срещу този копи-пейст руски закон. Орбан даде зелена светлина на такъв закон в Унгария. А и в Украйна имаше подобни опити по времето на Янукович.

Още: Спорният закон в Грузия - опит за връщане на страната в руската сфера на влияние?

Агентите викат дръжте агента, това се случва. Точно както най-корумпираните се правят на борци срещу корупцията, а санкционираните по “Магнитски” - на първи евроатлантици.

Смешно е, но може да стане тъжно, ако с популизма си “Възраждане” успее да завоюва по-сериозни позиции. Напъните им за този закон са за трети път - явно никой не ги взема насериозно. Ясно е, че този път е съвсем предизборно и останалите политически сили изобщо не дадоха вид да ги интересува колаборация в полза на “патриотите”.

Още: Депутати от "Възраждане" гостували в Москва по покана на партията на Путин

Впрочем, за кой ли път обществото се убеждава, че най-силните проруски активисти работят под патриотично прикритие. Но днешната партида "родолюбци" слага Волен и сие в малкия си джоб.

Да си проруски политик е едно.

Да си българомразец е друго.

Защото какво освен българоненавистна идея е да караш сънародниците си да си бродират обидни и унизителни определения на ревера?

На всичкото отгоре е и през пръсти измислена цялата работа - вкарали са в агентурна конотация дори работещите с чуждестранни търговски дружества. Душици мамини. Ами работещите в мултинационални компании български програмисти ще ви направят сами да си говорите. Не дърпайте дявола за опашката. Поиграхте си малко на кремълски рум сървис, но стига толкова.

Дръжте се сериозно, таварищи. Ако се приеме вашият закон, първо вие трябва да се регистрирате, като прикачите и снимките си на Червения площад.

Автор: Евелина Гечева

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес