Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея отново изстреля ракети

10 август 2019, 08:24 часа • 1714 прочитания

Северна Корея изстреля още две ракети с малък обсег, които според Сеул, са отговор на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея. Това пише британският вестник The Telegraph, цитиран от агенция "Фокус".

"Допълнителни изстрелвания на ракети са много вероятни, тъй като севернокорейските военни провеждат своите собствени летни учения", се казва в съощение на генералния щаб на южнокорейската армия.

Припомняме, че Северна Корея направи серия от тестове, откакто Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп се договориха да съживят прекъснатите преговори за ограничаване на ядрения арсенал на Пхенян.

Американски правителствен служител заяви, че е изстреляна поне една ракета, която, както изглежда, е подобна на предишните и е с малък обсег.

Тръмп омаловажи последните ракетни изпитания в Северна Корея, когато говори пред репортери по-рано. „Казвам го отново: Няма ядрени тестове. Всички ракетни изпитания са на къси разстояния. Няма тестове за балистични ракети. Няма ракети с голям обсег".

Ким Чен Ун междувременно заяви, че действията на Пхенян са отговор на военните учения на САЩ и Южна Корея, които се провеждат този месец.

Знаете, Съединените щати и Южна Корея започнаха компютърно симулирани учения, като алтернатива на предишни мащабни военни тренировки, които бяха преустановени за да се даде ход на преговорите със Северна Корея. На 6 август КНДР тества две нови тактически ракети под личното ръководство на лидера Ким. Тогава стана ясно, че ракетите са прелетели 450 км и са поразили цели в Японско море. 

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес