Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пренареждане на мандатите

18 май 2013, 09:48 часа
Реклама

Напразно се радват от БСП, ДПС, а и Сидеров. Нови избори ще има. Било заради касиране, било заради парламентарен пат. Или пък улицата ще ги поиска... Борисов, спечелилият на 12 май, бе нетърпелив и настоя да са през лятото. За юли ще е трудно, но наесен новите избори са ни в кърпа вързани. И тогава инфантилната радост на

Станишев, от една страна, и йезуитската злъч на Местан, от друга - за това, че интригата им е успяла - ще се окажат самоубийствени. Защото в пъкления си сценарий социалистите и турците са пропуснали да предвидят както възможността за касиране на изборите, така и неочакваната патова конфигурация на партиите в парламента. Пропуснали са, разбира се, и заканите за тежки и продължителни улични протести, ако наистина направят кабинет.

Сценарият на загубилите изборите е проспал и други важни обстоятелства. Ето някои от тях:

Малко по малко прокуратурата ще даде на заден. Никакви доказателства няма да се намерят нито около Цветанов, който нареждал на призрачния автомобил подслушвания на политици, бизнесмени и дипломати, нито около подлярския запис в дома на Борисов, нито около мистериозните костинбродски бюлетини, уж подготвени за фалшификация на изборите. Макар и с половин уста и максимално витиевато, прокуратурата ще обяви това - ще е невъзможно разработките да потънат и се размият, както е ставало винаги досега, просто защото развръзката се очаква с нетърпение - и отново ще си умие ръцете с "липса на неопровержими доказателства". Населението - или поне част от него - ще разбере предизборната измама и интригата, на която е станало жертва, и - по-добре късно отколкото никога - ще коригира поведението си на вече насрочените нови избори.

Сценаристите са проспали и друго. В дните след 12 май катастрофално загубилите партии на Костов, Кунева, както и СДС, се простиха с лидерите си. На Костов му бе станал мазол да губи, Кунева и Кабаиванов постъпиха модерно, а същественото тук е, че заедно с главите на партиите оставка подадоха и целите им ръководства. Сега, в навечерието на нови избори, тези партии са в нокаут, нито имат време да се съвземат преди съдията да отброи до десет, нито пък могат да се организират с нови лидери.

Ако въобще продължат да съществуват. Но да не забравяме, че техните изборни проценти, взети заедно, са някъде от порядъка на 8-10 на сто. Това в общи линии са все десни избиратели, които никога няма да гласуват вляво. Особено след като прокуратурата е оневинила предизборно обвинените победители от ГЕРБ. Част от осиротелите избиратели, разбира се, в деня на новите избори ще си останат вкъщи, но другата част ще потърсят своя десен кандидат "заместител" за гласа им.

Нека не забравяме и нахалството на предварително и предсрочно сформираната коалиция за управление на държавата от БСП и ДПС, плюс далата рамото си Атака, която радва 15-те процента от населението, гласувало вляво, но дразни, а и изнервя, останалите 45 на сто, гласували за десните. Наглост, арогантност, нахалство и лакомия за власт.

Няма такъв филм, не може ГЕРБ да спечели изборите, а да управлява Местан. И политически неориентираният Орешарски! Станишев пък съвсем. Престои пренареждане на мандатите!

Накрая! Че прокуратурата не е света вода ненапита и в аналиите си има тъмни петна още от Живково време, две мнения няма. Нищо, че сега всеки я хвали, с повод и без повод. Обяснимо е - както се казваше в ония години - да не ти спре джипката пред блока. Да, ама джипките - онзи, руският модел - вече ги няма. Или поне би трябвало да ги няма. Така че прокуратурата подлежи на контрол. От населението. А и от улицата, най-вече. Да не си въобразява някой, че действията му са безнаказани.

Прибързаната тогава конституция постанови, че над главния прокурор е само Господ. Но нека го кажем пак - под "Господ" задължително трябва да се разбира народът. Никой не е "всьо и вся".

Тези дни на северния ъгъл на Съдебната палата стои човек с плакат в ръце. Не е Йоло Денев. Всеки, който иска да го зърне, да отиде на "Витоша", откъм страната на "Позитано". Стига да не са го прибрали вече. На плаката пише дословно следното: "Каква ти цаца, направо кит. Моби Дик по Мелвил. Синият кит. Само че червен!"... Образован човек. Чете книги...

Автор: Валентин Стоев

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес