Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Националният химн не е за национални предатели

24 ноември 2014, 11:45 часа • 63289 прочитания

Народното събрание отхвърли предложението на "Патриотичния фронт" заседанията на парламента да започват с националния химн.

Какво означава самото решение за отхвърляне е въпрос многостранен, който предизвиква смесени чувства. Затова го оставяме настрана.

Факт е, че е по-добре националният химн да не звучи всеки ден в парламента. Не защото идеята е лоша по принцип. А защото не е добра, имайки предвид настоящото положение.

Не съм съгласна депутатите да слушат химна всеки ден поради същата причина, заради която не съм съгласна да пипат в момента Конституцията и да я променят (при все, че има неща за променяне) - не са достойни.

Химнът не е нещо за всекидневна употреба, което се ползва за лъскане на имиджа и създаване на добро впечатление. Химнът е свещен и трябва да бъде ползван само в адекватни моменти и само по адекватни подбуди.

Нито депутатите ще станат по-отговорни, нито българското общество ще стане по-достойно и обичащо родината си, ако химнът звучи в НС. Напротив. Проява на крайно неуважение би било да позволим националният химн да бъде слушан от хора, смятани от мнозина за национални предатели. И защо? Защото някой е решил, че това ще изглежда добре.

Химнът трябва да се слуша, но не от депутатите. Те вече са изгубена кауза.

Идеята за химна в училищата е по-приемлива, въпреки че далеч не е задължително, отново, той да бъде пускан всеки ден. Достатъчно е младото поколение да расте, празнувайки националните празници и други важни събития с "Мила Родино". Достатъчно е и народът да чува по-често красивият си химн. Един от най-красивите химни в света.

Да използват недостойни хора обаче химна за показност, е недопустимо.

Автор: Десислава Любомирова

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес