Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко въпросчета за Пощурландовци

16 юни 2015, 12:42 часа • 16002 прочитания

Вече трети ден новото "чудо" Орландовци обикаля всички медии. Обикаля го така, както и Гърмен, само името е сменено. Първо беше силната музика, после боят, после протестите, после отново опити за бой, полицията, която пази да няма „ескалиране на напрежението” и накрая по пътя на държавните мерки.

Точно на последният етап ще посветя следващите няколко реда. Пиша ги не като някакъв виден експерт от телевизионно студио, а като обикновен човек, на когото все още му правят впечатление нещата, които не са свързани само с крясъци и бой.

Основният фокус поставям върху полицията и какво може или не може да направи тя. Досега само Реформаторският блок предложи някакви действия – да има полиция във всяко ромско гето. Всъщност това е единствената мярка в краткосрочен аспект за решение на ромския проблем, за която чух и видях от Гърмен насам. Е, изключвам призивът на Бойко Борисов в ролята му на пожарникар да не си играем с огъня. Това си е най-сериозната мярка - така преборихме и корупцията преди седмица в ефира на Нова телевизия.

А дупки, извън „защо показвате най-гадните мангасари”, колкото искаш. Ето кои видях аз:

Защо се повдигат обвинения за лека телесна повреда, когато никой досега не опроверга информацията, че на 13-ти юни вечерта са дошли три-четири коли с роми, въоръжени и с тояги, и с брадви? Не прилича ли това на умишлено намерение да се нанесат наранявания и не заслужава ли по-сериозно обвинение – съответно по-сериозно наказание от нанасяне на лека телесна повреда?

Защо МВР не обелва и дума за пострадалия в „Пирогов”, който по информация на Actualno.com е с пукнати ребра и пробит бял дроб? Такова нараняване не попада ли в определението „средна телесна повреда” и не означава ли това според законодателството ни до пет години затвор? Защото леката телесна повреда означава до две години затвор.*

Защо МВР, ДАНС, службите не могат три дни да локализират хората, уговарящи се в социалните мрежи, за да вземат правосъдието в ръце? Нямат компютри ли, нямат специалисти ли?

Има ли системата ни за сигурност – МВР, ДАНС – експертизата да предотвратява престъпления, а не да се появява, когато пожарът вече гори?

На тези въпроси поне ако има отговор, такива случаи като „Орландовци” биха имали последствия за виновниците. Защото само идиот би повярвал, че някоя партия е платила на група цигани да отидат да надуят в парка музиката на максимум и след като някой им направи забележка – може би и той да е платен, а? – да дойдат „приятелите” и да стане боя. Но когато това стане, вече провокаторите се активизират и се почват тоталните простотии. Такива случки стават заради политиците, докарали държавата ни и нас до това положение с крадливостта и безхаберието си, но не и като нарочна провокация. За 25 години политиците ни ни отнеха всякаква вяра в ред, закон и авторитет и затова сега виреят разни съобщения като последното на РЗС как „бившите високопоставени ченгета от ДС, финансирани от червена олигархия, дестабилизират правителството” – със силна музика. Възмущението от дебелоочието и наглостта не е политически заговор – то е естествена реакция в търсене на справедливост.

Иначе ако някой вярва, че нещо ще се промени, да се сети как шефът на СДВР Младен Младенов пред няколко национални телевизии призова жителите на „Орландовци” едва ли не сами да спират „външните за квартала елементи” да се включват в справедливия им протест. Затова и после идва боят - когато липсва държава, идва правото на по-силния.

* След написването на материала, при гледането на мярката за неотклонение на Жони, Асен и Даниел Коцеви обвинението срещу Жони беше променено от нанасяна на лека телесна повреда на средна телесна повреда.

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес