Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бракът Станишев-Местан-Сидеров едновременно

15 юни 2013, 09:23 часа

Колко може да продължи бракът на Сидеров със Станишев и Местан едновременно. Не много дълго - поради несходства на характерите. Въпреки че, ако човек се огледа и ослуша, ще види, че немалко от чертите на единия - въпреки краткото парламентарни съжителство - вече са преминали в характера на другия. А от двамата заедно - в третия. Така е - с какито се събереш, такъв ставаш.

Реклама

Да вземем Станишев. Бедни ми, бедни, Станишко, ти не се виждаш отстрани, но тези около тебе защо не ти кажат. Картинката е следната. Седи Сидеров във ваксаджиницата на ваксаджийския трон, а ти, бедни ми Станишко, лъскаш ли, лъскаш трандафорите му (39-ти номер, между другото). На лицето Сидерово грее патриотична усмирка, а ти, шефе на ПЕС, го гледаш с влажни очи и излъчваш върховна благодарност! 

Да му се чуди човек. Заради едничката партийна власт да рискуваш държавата, поставяйки я в ръцете (и прищевките) на един крайно нестабилен и несигурен в реакциите си индивид с така или иначе неустановени нито идеи, нито убеждения. Няма да му прости на Станишев историята, нищо, че и той, и съдружникът му в пленарната зала отдавна живеят с убеждението, че имат запазено място в нея. И то в раздела за политиците-реформатори! Какво ли пък да беше вярно! 

Повърхностен в постъпките си е и третият контрагент в предприятието "Тройна коалиция-2013". За да отмъсти на натрапника в българската политика Бойко Борисов, Местан, този словесен изящник, е готов дори с най-големия си душманин да се сработи.  Само допреди месец за такъв се представяха както тарторът Сидеров, така и цялата му преторианска гвардия, обикновено тупуркаща след него. Включително и при коридорните му разпри с враговете от ГЕРБ. Местан е безпринципен, колкото безпринципен може да бъде само един уплашен да не загуби участието си във властта вече бит политик. 

Преди време тук прогнозирахме, че "Местан ще надмине Доган". Година след унаследяването на поста, без колебание можем да потвърдим, че сме познали. Местан надмина Доган. Със сигурност самонареклият се почетен председател на ДПС Ахмед Доган с интерес следи по телевизора в Сараите парламентарни изяви на заместника си. И си води бележки! Защото в живота е така – ученикът изпреварва учителя си. 

Не е розово и около Сидеров. Държи в ръцете си държавата (Боже, Боже! До къде я докарахме!), но скъпо ще си плати за тщестлавието. Той би трябвало добре да разбира, че и той, и "Атака" са за последно в парламента. Не само заради дишащата във врата му конкурентна партия на Симеонов, но и защото Сидеров, влизайки в безпринципен съюз с ДПС, безотговорно хвърли ужким националистическите си убеждения на кучетата. 

Накрая, какво ще се случи - при тази конфигурация - с България. Много скоро Орешарски ще осъзнае, че е пешка в шахмата на Станишев и Местан. Той наистина се опитва да не става политик, но осъзнавайки жалката си роля, ще разбере, че за него е препоръчително да спре да се дърпа. Ще се откаже от реформаторските намерения и ще заплува в застоялите политически води на БСП. Ще продължи да раздава пари, ще кандидатства за заем от Световната банка, ще го получи (благодарение на заварената от Дянков финансовата стабилност на държавата) и на свой ред  и него ще раздаде. После? Дупе да им е яко на следващите... А и на нас, народа! 

Автор: Валентин Стоев

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес