Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

39 училища във Варна ще бъдат ремонтирани през лятото

18 юни 2014, 11:39 часа • 9342 прочитания

39 варненски училища са дали заявки за ремонт през лятото. Исканията им са постъпили в община Варна, като повечето чакат да се пресметне колко ще струват дейностите. Това съобщи пред агенция „Черно море“ шефът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова.

Училищата са описали всички ремонти, от които се нуждаят, като сред най-честите заявки са шпакловане и боядисване. Повечето от учебните заведения искат и да подменят част от дограмата, да поправят отоплителната система и да сменят старите радиатори. 2 от училищата имат нужда от цялостен ремонт на покрива – ОУ „Г. С. Раковски“ и V ГПЧЕ „Йоан Екзарх“.

Тази година много от учебните заведения са заявили, че имат нужда от ремонт на тоалетните. Сред тях са ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Добри Войников“, а в СОУ „П. К. Яворов“ освен че ще ремонтират санитарните възли, искат и да направят такива за инвалиди. В СОУ „Л. Каравелов“ пък предвиждат да изградят стълбищна платформа за инвалиди.

Всички училища правят ремонтите със собствени средства, като общината евентуално може да осигури до 30% от финансирането. Христова припомни, че с решение на Министерския съвет на училищата се отпускат и добавки за база. Те са по 25 лв. на ученик и са предвидени за ремонти, купуване на материали и изобщо за всякакви дейности, с които да се подобрява базата. Иначе от всички искания на 39-те училища е възможно много от тях да отпаднат. Причината е, че най-напред общинското предприятие „Инвестиционна политика“ ще пресметне колко ще струват всички дейности и след като директорите се запознаят с количествено-стойностните сметки, ще се прецени дали са по силите на училищните бюджети.

През последните години средно по 1 200 000 лв. струва ремонтирането на варненските учебни заведения.

Иначе от планираните за това лято ремонти един от най-големият е в IV езикова гимназия. От там посочват, че сградата се нуждае от основен ремонт на водопроводната инсталация или изграждане на нова, както и от цялостно ремонтиране на канализационната система.

Поправка на ВиК инсталацията е нужна в ОУ „Св. П. Евтимий“. От там искат още да монтират и система за видеонаблюдение. В ОУ „Васил Априлов“ са заявили, че трябва да се ремонтира мълниезащитната система.

Изграждане на пожароизвестителна инсталация пък предстои в ОУ „П. Волов“.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес